stycznia 18, 2019

馃悷 go艂膮bki z 艂ososia w cie艣cie filo

艂oso艣


Jak widz臋 na zakupach ciasto filo, to zawsze je kupuj臋, chocia偶 nie by艂o go na li艣cie zakupowej. Jako艣 ci臋偶ko je dosta膰, dlatego nigdy sobie nie odmawiam tego zakupu. A potem w domu mam dylemat...czy upiec co艣 na s艂odko czy jednak wytrawnie. Tym razem wyb贸r pad艂 na danie obiadowe. Wymy艣li艂am sobie co艣 a'la go艂膮bki. Ciasto filo nadzia艂am 艂ososiem. Ryb臋 doprawi艂am tylko pesto, poniewa偶 jest samo w sobie s艂one. I wbrew pozorom wykonanie nie jest wcale trudne.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 opakowanie ciasto filo
  • surowy 艂oso艣 (oko艂o 600-700 g)
  • s艂oiczek pesto
  • opakowanie mozzarelli 
  • pomidorki koktajlowe
  • mas艂o (oko艂o 100 g)


DO DZIE艁A:

  1. 艁ososia obierz ze sk贸ry. Podziel na tyle kawa艂k贸w ile masz arkuszy ciasta. U mnie by艂o 7 arkuszy i podzieli艂am ryb臋 na 7 kawa艂k贸w.
  2. Pomidorki przekr贸j na p贸艂, a mozzarell臋 na plasterki.
  3. W rondelku roztop mas艂o, uwa偶aj膮c, aby go nie przypali膰.
  4. Naczynie 偶aroodporne posmaruj roztopionym mas艂em. Najlepiej sprawdzi si臋 tutaj p臋dzelek. 
  5. Potem posmaruj arkusz ciasta filo mas艂em. Po艂贸偶 ryb臋 i natrzyj pesto. Nast臋pnie dodaj plasterek sera, a na g贸r臋 po艂贸wki pomidorka. Z艂贸偶 boki ciasta do 艣rodka i zwi艅 ciasno 艂ososia jak go艂膮bka. Czynno艣膰 powtarzaj do wyczerpania sk艂adnik贸w.
  6. Uk艂adaj jeden obok drugiego w naczyniu. Je艣li zosta艂o Ci jeszcze troch臋 mas艂a posmaruj "go艂膮bki" z g贸ry i po bokach. 
  7. Pozosta艂e pomidorki koktajlowe w艂贸偶 do oddzielnego naczynia, skrop oliw膮 lub olejem rzepakowym, sypnij sol膮 i zapiekaj w tym samym czasie co ryb臋. To 艣wietny dodatek do dania. 
  8. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez 50 minut.
  9. Podawaj z pieczonymi pomidorkami oraz ze 艣wie偶膮 sa艂atk膮.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. 艁ososia obierz ze sk贸ry. Podziel na tyle kawa艂k贸w ile masz arkuszy ciasta. U mnie by艂o 7 arkuszy i podzieli艂am ryb臋 na 7 kawa艂k贸w.
  2. Pomidorki przekr贸j na p贸艂, a mozzarell臋 na plasterki.
  3. Do naczynia w艂贸偶 mas艂o i roztop - 8 minut / temperatura 70 stopni / obroty 1.
  4. Naczynie 偶aroodporne posmaruj roztopionym mas艂em. Najlepiej sprawdzi si臋 tutaj p臋dzelek.
  5. Potem posmaruj arkusz ciasta filo mas艂em. Po艂贸偶 ryb臋 i natrzyj pesto. Nast臋pnie dodaj plasterek sera, a na g贸r臋 po艂贸wki pomidorka. Z艂贸偶 boki ciasta do 艣rodka i zwi艅 ciasno 艂ososia jak go艂膮bka. Czynno艣膰 powtarzaj do wyczerpania sk艂adnik贸w.
  6. Pk艂adaj jeden obok drugiego w naczyniu. Je艣li zosta艂o Ci jeszcze troch臋 mas艂a posmaruj "go艂膮bki" z g贸ry i po bokach. 
  7. Pozosta艂e pomidorki koktajlowe w艂贸偶 do oddzielnego naczynia, skrop oliw膮 lub olejem rzepakowym, sypnij sol膮 i zapiekaj w tym samym czasie co ryb臋. To 艣wietny dodatek do dania. 
  8. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez 50 minut.
  9. Podawaj z pieczonymi pomidorkami oraz ze 艣wie偶膮 sa艂atk膮.
PORADY:
  • Pesto mo偶na wykona膰 samodzielnie np. wg tego przepisu: przepis na domowe PESTO
  • je艣li u偶ywacie gotowego pesto - posmakujcie je czy jest odpowiednio s艂one. W razie potrzeby posypcie sol膮 przed zrolowaniem ciasta.

艂oso艣

ciasto filo

obiad

ryba


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger