pa藕dziernika 28, 2018

馃枑馃徎 paluchy wied藕my


Ju偶 za kilka dni halloween, wi臋c postanowi艂am w ko艅cu doda膰 straaaaszny przepis na paluchy wied藕my.
U mnie pazurki s膮 z pestek dyni, a to dlatego, 偶e Pan M膮偶 wyjad艂 mi wszystkie migda艂y...no! prawie wszystkie, bo 艂askawie zostawi艂 4 sztuki 馃槅 Ale jak to si臋 m贸wi...potrzeba matk膮 wynalazku. Na moje oko paluchy z pestkami dyni prezentuj膮 si臋 upiornie, wi臋c efekt zosta艂 osi膮gni臋ty. Ale je艣li nie macie ochoty akurat na takie pazury - 艣mia艂o wsad藕cie migda艂y. B臋dzie super koszmarnie :)

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 400 g m膮ki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • kostka mas艂a (200 g)
  • 1 jajko
  • kilka kropli aromatu migda艂owego
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • pestki dyni lub migda艂y


DO DZIE艁A:

  1. Wszystkie sk艂adniki szybko posiekaj i wyr贸b kruche ciasto. Ewentualnie wrzu膰 do malaksera, aby zrobi艂 to za Ciebie. 
  2. Nast臋pnie uformuj kul臋 i zawi艅 ciasto w foli臋. W艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋.
  3. Po  tym czasie odkrawaj po kawa艂ku ciasta i formuj d艂ugie paluchy. Im cie艅sze tym lepiej, bo ciasto w trakcie pieczenia "grubieje". Uk艂adaj na blaszce. W ka偶dy paluch wbij pestk臋 dyni lub migda艂, a no偶em zr贸b naci臋cia imituj膮ce zgi臋cia.
  4. Piecz 11-12 minut w temperaturze 200 stopni.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. W艂贸偶 do naczynia wszystkie sk艂adniki na ciasto i wymieszaj 20 sekund / obroty 5.
  2. Nast臋pnie uformuj kul臋 i zawi艅 ciasto w foli臋. W艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋.
  3. Po tym czasie odkrawaj po kawa艂ku ciasta i formuj d艂ugie paluchy. Im cie艅sze tym lepiej, bo ciasto w trakcie pieczenia "grubieje". Uk艂adaj na blaszce. W ka偶dy paluch wbij pestk臋 dyni lub migda艂, a no偶em zr贸b naci臋cia imituj膮ce zgi臋cia.
  4. Piecz 11-12 minut w temperaturze 200 stopni.





2 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger