pa藕dziernika 07, 2017

馃 klasyczne placki ziemniaczane


Od dziecka uwielbia艂am placki ziemniaczane. Pierwsze w swoim zyciu przygotowa艂am w szkole podstawowej na zaj臋ciach z pracy techniki. To by艂y super lekcje...ch艂opcy stukali m艂oteczkami, a dziewcz臋ta uczy艂y si臋 gotowa膰. Pamietam, 偶e na przerwach sprzedawa艂am z kole偶ank膮 to, co przygotowa艂y艣my na lekcji.
Moje ulubione placki serwuj臋 z gulaszem lub jem tak, jak w dzieci艅stwie - delikatnie posypane cukrem. A jaka wersja plack贸w jest Wasz膮 ulubion膮?

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 kg ziemniak贸w
  • 1 cebula
  • 2-3 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do sma偶enia


DO DZIE艁A:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Mo偶esz te偶 u偶y膰 do tego malaksera. Cebulk臋 r贸wnie偶 obierz i podobnie jak ziemniaki - zetrzyj.
  2. Prze艂贸偶 wszystko do du偶ej miski i odstaw na 10-15 minut, a偶 ziemniaki puszcz膮 sok. Zbierz 艂y偶k膮 sok, mo偶esz te偶 odcisn膮膰 ziemniaki przez p艂贸tno, ale nie jest to konieczne. Dodaj jajko, m膮k臋, s贸l i wymieszaj.
  3. Sma偶 placki na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor.
  4. Podawaj z czym lubisz: ze 艣mietan膮, gulaszem, z cukrem albo z 艂ososiem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Ziemniaki i cebul臋 obierz. Poprzekrawaj na p贸艂 i umie艣膰 w naczyniu. Ustaw 20 sekund / obroty 5. 
  2. Prze艂贸偶 wszystko do du偶ej miski i odstaw na 10-15 minut, a偶 ziemniaki puszcz膮 sok. Zbierz 艂y偶k膮 sok, mo偶esz te偶 odcisn膮膰 ziemniaki przez p艂贸tno, ale nie jest to konieczne. Dodaj jajko, m膮k臋, s贸l i wymieszaj.
  3. Sma偶 placki na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor.
  4. Podawaj z czym lubisz: ze 艣mietan膮, gulaszem, z cukrem albo z 艂ososiem.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • polecam wyk艂ada膰 placki na talerz wy艂o偶ony r臋cznikiem papierowym, kt贸ry wch艂onie nadmiar t艂uszczu. 
  • je艣li b臋dziecie serwowa膰 placki z 艂ososiem, dobrze komponuje si臋 z daniem sos czosnkowy









3 komentarze :

  1. Ojej ! Uwielbiam ! Kocham ! Ub贸stwiam ! U mnie w domu jada si臋 je ze 艣mietan膮 i cukrem. I takie w艂asnie wpylam najcz臋艣ciej. Jak by艂am w ci膮偶y z Z. to mia艂am na nie faz臋 przez ca艂y drugi trymestr. Za cz臋sto je jad艂am - przynajmniej dwa razy w tygodniu i niezbyt dobrze to wp艂yn臋艂o na moje bioderka, ale kto by si臋 tym wtedy przejmowa艂 ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Klasyka nad klasyka, pycha!
    A ja w tym roku wychodowalam w艂asn膮 miechunke 馃榿

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger