kwietnia 06, 2017

🍠 żurek z batatem




Żurek to zupa, która od zawsze była podawana w moim rodzinnym domu na śniadanie wielkanocne. Bez żurku nie wyobrażam sobie tych świąt. Przyznam też, że do dziś nie potrafię powiedzieć, czym różni się żurek od białego barszczu. Niektórzy używają tych nazw zamiennie, ale są też tacy, którzy uważają, że to zupełnie dwie odmienne zupy.
W tym roku tradycyjnie przygotuję żurek, ale w nieco nowej odsłonie. Będzie to żurek z batatmi. Smak batatów został złamany przez chrzan, a całość dopełnia aromat wędzonego boczku. Teraz tylko zastanawiam się czy jest to jeszcze żurek czy może biały barszcz… :) ?

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • kawałek białej kiełbasy (około 150 g) - opcjonalnie
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki bulionetki (przepis znajdziecie T U T A J )
  • 1 batat
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz
  • 220 g zakwasu Żuruś dziadunia z „Ogródek Dziadunia”
  • 3 duże łyżki śmietany 18%
  • 3 suszone grzyby (uprzednio namoczone)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki majeranku

DO DZIEŁA:
Obierz cebulę, czosnek i batata. Batata i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i przesmaż cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek, boczek oraz kiełbasę. Przykryj patelnię pokrywą i duś przez kilka minut. Następnie przełóż wszystko do garnka, zalej wodą. Gdy się zagotuje dodaj batata, bulionetkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby oraz zakwas. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj chrzan i majeranek, a na koniec śmietanę. 
Smacznego!

THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Obierz cebulę, czosnek i batata. Batata i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. 
2. Na wirujące noże (obroty 5) wrzuć cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz czosnek. Zgarnij kopystką na dno naczynia. Wlej łyżkę oleju - ustaw 2 minuty / VAROMA / obroty 1.
3. Wrzuć do naczynia boczek i kiełbasę - ustaw 2 minuty / VAROMA / obroty 1.
4. Zalej wodą. Dodaj batata, bulionetkę oraz ziele angielskie i liście laurowe - 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
5. Dodaj namoczone grzyby oraz zakwas. Przypraw solą i pieprzem do smaku - 10 minut / 100 stopni obroty wsteczne 1.
6. Po tym czasie dodaj chrzan i majeranek, a na koniec śmietanę. 
Smacznego!

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Żurek dobrze smakuje z ugotowanymi jajkami oraz chlebem.
  • Przy specjalnych okazjach (jak właśnie święta) można podawać żurek w chlebku. Wygląda to bardzo fajnie. A same chlebki można zakupić w lokalnych piekarniach. 
  • Żuruś Dziadunia można zakupić w sklepie online - LINK DO SKLEPU KLIKNIJ
  • zamiennie za bulionetkę możecie użyć kostki rosołowej o dobrym składzie ;) 












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger