grudnia 19, 2016

🌱babka szpinakowa




Nie będę pisać dziś wiele, bo przygotowania do świąt plus praca mnie gonią. Ale koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem od mojej kochanej Maggie M. Za każdym razem, gdy robiła tą babkę - moje oczy wychodziły z orbit. Kolor powalał na kolana i tylko mogłam sobie wyobrażać jej smak oglądając ją na zdjęciach. W końcu ją upiekłam i powiem Wam, że na święta takie ciasto będzie wprost idealne.


CO POTRZEBUJEMY:
  • 170 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100-150 g świeżego szpinaku (same liście)
  • 110 ml oliwy 
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli



DO DZIEŁA:
Zacznij od dokładnego zblendowania szpinaku z oliwą. W oddzielnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy esencję waniliową, sok z cytryny a na koniec szpinak. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Na koniec połącz obie masy.
Keksówkę wyłóż papierem i wylej ciasto do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Babka świetnie się komponuje z lukrem 
  • Wszystkim, którzy obawiają się smaku szpinaku w cieście gwarantuję, że jest on niewyczuwalny.









4 komentarze :

  1. A czy z mrożonym szpinakiem też można robić? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko - można zrobić z mrożonym. Jednak polecam ten świeży, ponieważ gwarantuje on wspaniały zielony kolor :)

      Usuń
  2. Ile to ciasto może poleżeć? Czy jak zrobię je dziś wieczorem to da radę podać w piątek wieczorem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey, ciasto może postać z pewnością kilka dni. U nas najdłużej wytrzymało 3 dni, potem to już było tylko wspomnienie ;)

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger