grudnia 19, 2016

馃尡babka szpinakowa




Nie b臋d臋 pisa膰 dzi艣 wiele, bo przygotowania do 艣wi膮t plus praca mnie goni膮. Ale koniecznie musz臋 si臋 z Wami podzieli膰 przepisem od mojej kochanej Maggie M. Za ka偶dym razem, gdy robi艂a t膮 babk臋 - moje oczy wychodzi艂y z orbit. Kolor powala艂 na kolana i tylko mog艂am sobie wyobra偶a膰 jej smak ogl膮daj膮c j膮 na zdj臋ciach. W ko艅cu j膮 upiek艂am i powiem Wam, 偶e na 艣wi臋ta takie ciasto b臋dzie wprost idealne.


CO POTRZEBUJEMY:
  • 170 g m膮ki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100-150 g 艣wie偶ego szpinaku (same li艣cie)
  • 110 ml oliwy 
  • 2 du偶e jajka
  • 1 艂y偶eczka esencji waniliowej
  • 1,5 艂y偶ki soku z cytryny
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli



DO DZIE艁A:
Zacznij od dok艂adnego zblendowania szpinaku z oliw膮. W oddzielnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszyst膮 mas臋. Dodaj do masy esencj臋 waniliow膮, sok z cytryny a na koniec szpinak. Dok艂adnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj m膮k臋 z proszkiem do pieczenia oraz z sol膮. Na koniec po艂膮cz obie masy.
Keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem i wylej ciasto do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Babka 艣wietnie si臋 komponuje z lukrem 
  • Wszystkim, kt贸rzy obawiaj膮 si臋 smaku szpinaku w cie艣cie gwarantuj臋, 偶e jest on niewyczuwalny.









4 komentarze :

  1. A czy z mro偶onym szpinakiem te偶 mo偶na robi膰? 馃槉

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Beatko - mo偶na zrobi膰 z mro偶onym. Jednak polecam ten 艣wie偶y, poniewa偶 gwarantuje on wspania艂y zielony kolor :)

      Usu艅
  2. Ile to ciasto mo偶e pole偶e膰? Czy jak zrobi臋 je dzi艣 wieczorem to da rad臋 poda膰 w pi膮tek wieczorem?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Hey, ciasto mo偶e posta膰 z pewno艣ci膮 kilka dni. U nas najd艂u偶ej wytrzyma艂o 3 dni, potem to ju偶 by艂o tylko wspomnienie ;)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger