maja 02, 2021

馃崶 odwr贸cony placek na ma艣lance


Kiedy robisz porz膮dki w zamra偶arce i odkrywasz w niej 艣liwki…moje przele偶a艂y od jesieni i dopiero na wiosn臋 doczek艂y si臋 wykorzystania. Je艣li nie macie mro偶onych 艣liwek, u偶yjcie 艣wie偶ych owoc贸w. Nie musza to by膰 koniecznie 艣liwki, mog膮 by膰 wi艣nie, maliny czy rabarbar.


CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 1 kg 艣liwek bez pestek 
  • cynamon

Suche sk艂adniki:

  • 200 g m膮ki
  • 1/2 艂y偶eczki sody
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • ok. 70 g cukru kokosowego (mo偶e by膰 te偶 zwyk艂y)

Mokre sk艂adniki:

  • 130 g ma艣lanki
  • 3 艂y偶ki czarnej herbaty
  • 120 ml oleju 
  • 2 jajka


DO DZIE艁A:

  1. Je艣li owoce s膮 mro偶ona wrzu膰 je na patelni臋. Przykryj i gotuj, a偶 zmi臋kn膮 0 oko艂o 5 minut. Pod koniec dodaj 1 艂y偶eczk臋 cukru oraz cynamonu wg. uznania.
  2. Je艣li u偶ywasz 艣wie偶ych 艣liwek - umyj je i wydryluj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - g贸ra - d贸艂. Niedu偶膮 tortownic臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. 
  4. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj suche sk艂adniki, a w drugiej mokre. Nast臋pnie po艂膮cz suche z mokrymi.
  5. Na dno wy艂贸偶 艣liwki, a nast臋pnie wylej ciasto i rozprowad藕 r贸wnomiernie 艂y偶k膮.
  6. Piecz oko艂o 35 minut - 180 stopni. Sprawd藕 ciasto patyczkiem
  7. Przed podaniem posyp cynamonem. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Je艣li owoce s膮 mro偶ona wrzu膰 je do naczynia. Gotuj 7 minut / 100 stopni, obroty 2. Pod koniec dodaj Pod koniec dodaj 1 艂y偶eczk臋 cukru oraz cynamonu wg. uznania.
  2. Je艣li u偶ywasz 艣wie偶ych 艣liwek - umyj je i wydryluj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - g贸ra - d贸艂. Niedu偶膮 tortownic臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. 
  4. Do naczynia wlej mokre sk艂adniki - zmiksuj - 3 sekundy/obroty 4. Nast臋pnie wsyp suche sk艂adniki i zmiksuj - 6 sekund / obroty 5.
  5. Na  dno wy艂贸偶 艣liwki, a nast臋pnie wylej ciasto i rozprowad藕 r贸wnomiernie 艂y偶k膮.
  6. Piecz oko艂o 35 minut - 180 stopni. Sprawd藕 ciasto patyczkiem.
  7. Przed podaniem posyp cynamonem. 











Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger