kwietnia 13, 2021

馃崑 tarta kajmakowa z lemon curdem

 

tarta kajmakowa

Od kiedy zobaczy艂am przepis na tart臋 na palonym ma艣le u Micha艂a Korkosza na blogu rozkoszny.pl, wiedzia艂am, 偶e musz臋 j膮 przetestowa膰. Co prawda w moim przepisie zgadza si臋 tylko sp贸d. Reszta to wytw贸r wyobra藕ni. Nieskromnie powiem, 偶e petarda dla kubk贸w smakowych. Ciasto z nutk膮 s艂ono艣ci w po艂膮czeniu z ob艂臋dnie pysznym i s艂odko kwa艣nym lemon curdem oraz s艂odycz膮 kajmaku to po艂膮czenie idealne. Mog臋 zaryzykowa膰 stwierdzenie, 偶e taka tarta b臋dzie jak znalaz艂 jako prezent na Walentynki czy urodziny. Po prostu niebo w g臋bie!

CO POTRZEBUJ臉:

sk艂adniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki m膮ki (ok. 200g)
  • 1/3 szklanki cukru (ok. 50g)
  • 1,5 艂y偶eczki soli morskiej
  • 150 g mas艂a
sk艂adniki na lemon curd:
  • 3 cytryny (najlepiej BIO, poniewa偶 b臋dziemy u偶ywa膰 sk贸rki)
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 偶贸艂tka
  • 10 g m膮ki ziemniaczanej
  • 60 g mas艂a
dodatkowo:
  • 1 puszka kajmaku

DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj form臋 do tarty lub tortownic臋 (u mnie 23 cm). Posmaruj mas艂em i posyp m膮k膮.
  2. Mas艂o pokr贸j na mniejsze kawa艂ki i w艂贸偶 do garnuszka. Rozpu艣膰. Mas艂a trzeba pilnowa膰, aby si臋 nie przypali艂o, tak偶e mieszaj je od czasu do czasu. Kiedy na ma艣le pojawi膮 si臋 jasno br膮zowe plamki, zestaw mas艂o z ognia i ostud藕.
  3. W misce wymieszaj m膮k臋, cukier i s贸l. Dodaj przestudzone mas艂o i wymieszaj. Ciastem wy艂贸偶 form臋 i wstaw do lod贸wki na godzin臋.
  4. Po tym czasie upiecz tart臋 w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (g贸ra-d贸艂) - czas pieczenia 30-35 minut.
  5. Przygotowanie lemon curd: 
    • Cytryny sparz i nast臋pnie otrzyj sk贸rk臋 z 2 cytryn oraz wyci艣nij sok ze wszystkich 3 cytryn.
    • Do garnka wlej wod臋 i zagotuj.
    • 2 jajka wbij do metalowej miski, dodaj 2 偶贸艂tka, cukier i m膮k臋. Kr贸tko ubij r贸zg膮 lub mikserem. Do masy jajecznej dodaj sok cytrynowy. Wymieszaj. teraz dodaj mase艂ko pokrojone na mniejsze kawa艂ki oraz otart膮 sk贸rk臋 z cytryny. 
    • Misk臋 postaw na garnku z gotuj膮c膮 si臋 wod膮. Ustaw 艣redni ogie艅. Mieszaj. Teraz musisz uzbroi膰 si臋 w cierpliwo艣膰. Mieszaj od czasu, a偶 do osi膮gni臋cia konsystencji budyniu. Trwa to zwykle 10-15 minut. 
    • Wystud藕 lemon curd i wstaw do lod贸wki na minimum godzin臋 przed u偶yciem.
  6. Na wystudzony sp贸d tarty wy艂贸偶 kajmak i rosmaruj. 艁y偶k膮 nak艂adaj lemon curd w kilku miejscach. Za pomoc膮 wyka艂aczki wymieszaj lemon curd z kajmakiem tworz膮c 偶贸艂to-br膮zowe "esy floresy".
  7. Twoja tarta jest gotowa. Je艣li nie wy艂o偶ysz ca艂ego lemon curdu zamknij go w s艂oiczku do wykorzystania na p贸藕niej. Mo偶e posta膰 w lod贸wce przez 2 tygodnie.
tarta cytrynowa

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj form臋 do tarty lub tortownic臋 (u mnie 23 cm). Posmaruj mas艂em i posyp m膮k膮.
  2. Mas艂o pokr贸j na mniejsze kawa艂ki i w艂贸偶 do naczynia. Rozpu艣膰 5 minut / 75 stopni / obroty 1.
  3. W misce wymieszaj m膮k臋, cukier i s贸l. Do naczynia wsyp mieszank臋 m膮ki i zmiksuj 20 sekund / obroty 4. Ciastem wy艂贸偶 form臋 i wstaw do lod贸wki na godzin臋.
  4. Po tym czasie upiecz tart臋 w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (g贸ra-d贸艂) - czas pieczenia 30-35 minut.
  5. Przygotowanie lemon curd: 
    • Cytryny sparz i nast臋pnie otrzyj sk贸rk臋 z 2 cytryn oraz wyci艣nij sok ze wszystkich 3 cytryn.
    • Do naczynia wsyp cukier i sk贸rk臋. Zmiksuj 30 sekund obroty 10.
    • Teraz dodaj jajka, 偶贸艂tka, m膮k臋 i gotuj przez 10 minut / 100 stopni / obroty 2.
    • Po tym czasie wrzu膰 mase艂ko i gotuj przez kolejne 2 minuty / 100 stopni / obroty 2.
    • Wystud藕 lemon curd i wstaw do lod贸wki na minimum godzin臋 przed u偶yciem.
  6. Na wystudzony sp贸d tarty wy艂贸偶 kajmak i rosmaruj. 艁y偶k膮 nak艂adaj lemon curd w kilku miejscach. Za pomoc膮 wyka艂aczki wymieszaj lemon curd z kajmakiem tworz膮c 偶贸艂to-br膮zowe "esy floresy".
  7. Twoja tarta jest gotowa. Je艣li nie wy艂o偶ysz ca艂ego lemon curdu zamknij go w s艂oiczku do wykorzystania na p贸藕niej. Mo偶e posta膰 w lod贸wce przez 2 tygodnie.


tarta lemon curd

tarta kajmakowa

tarta

tarta lemon curd

tarta kajmakowa


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger