sierpnia 03, 2020

馃ェ ciasto porzeczkowe


ciasto


Pyszne i orze藕wiaj膮ce ciasto na letnie popo艂udnie, wprost idealne do kawy do ciasto porzeczkowe z galaretk膮. Ciasto przygotujesz w 10 minut. Potem tylko galaretka i gotowe.
Modelka na zdj臋ciu to moja Siostra Alicja - znajdziecie j膮 na instagramie @codziennie_ferajna

CO POTRZEBUJEMY:
• 3 szklanki m膮ki
• 3/4 szklanki cukru
• 2 p艂askie 艂y偶eczki pdp
• 1 cukier waniliowy
• 1/4 艂y偶eczki soli
• 3 jajka
• 1,5 szklanki mleka
• 3/4 szklanki oleju
• sok z po艂owy cytryny
• porzeczki 
• 2 galaretki - najlepiej „czerwone”

DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie suche sk艂adniki wymieszaj w jednej misce. Mokre w drugiej. Mo偶esz to zrobi膰 tak jak ja - czyli widelcem, ewentualnie zmiksowa膰. 
  2. Nast臋pnie stopniowo po艂膮cz mokre sk艂adniki z suchymi. Dodawaj partiami suche do mokrych. 
  3. Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i prze艂贸偶 mas臋. U艂贸偶 na wierzchu porzeczki. 
  4. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni. 
  5. Rozpu艣膰 2 galaretki w oko艂o 650 ml wody - czyli w niepe艂nych 3 szklankach. 
  6. Po wystudzeniu wylej galaretk臋 na zimne ciasto i wstaw do lod贸wki, aby zastyg艂a. 
  7. Ciacho jest tak pyszne, ze musicie si臋 przygotowa膰 na to, 偶e zniknie w okamgnieniu 
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie suche sk艂adniki wymieszaj w misce. 
  2. Mokre sk艂adniki wrzu膰 do naczynia i zmiksuj - 5 sekund / obroty 4.
  3. Dodaj such膮 mieszank臋 i zn贸w zmiksuj 8 sekund / obroty 4.
  4. Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i prze艂贸偶 mas臋. U艂贸偶 na wierzchu porzeczki. 
  5. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni. 
  6. Rozpu艣膰 2 galaretki w oko艂o 650 ml wody - czyli w niepe艂nych 3 szklankach. 
  7. Po wystudzeniu wylej galaretk臋 na zimne ciasto i wstaw do lod贸wki, aby zastyg艂a. 
  8. Ciacho jest tak pyszne, ze musicie si臋 przygotowa膰 na to, 偶e zniknie w okamgnieniu 






Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger