września 06, 2019

🌱 chlebek ziołowy na świeżych drożdżach


Przepis na chlebek ziołowy jest już na blogu, ale taki, który przygotowałam na sypkich drożdżach. Tym razem podaję przepis na chleb na świeżych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz jeden mały chlebek. Jeśli chcesz, aby wystarczyło go dla większej ilości osób - podane proporcje powiększ razy dwa.


CO POTRZEBUJEMY:

składniki na ciasto:
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej
składniki na masło:
  • 60 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pęczek ulubionych ziół (np. szczypiorek, lubczyk, bazylia, mięta, kolendra, pietruszka - ja najbardziej lubię tylko ze świeżym lubczykiem)
  • 1/2 łyżeczki soli
DO DZIEŁA:

  1. Posiekaj zioła, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z solą i masłem. Odstaw.
  2. Mąkę przesiej do miski. Na środku zrób wgłębienie, wlej pół szklanki ciepłej wody, wkrusz drożdże i dodaj cukier. Poczekaj około 15 minut.
  3. Zamieszaj wszytko łyżką, dodaj olej, sól i pozostałą wodę, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. 
  4. Ciasto rozwałkuj. Posmaruj masłem ziołowym. Potnij na pasy grubości około 5 cm i złóż w harmonijkę. 
  5. Do posmarowanej olejem formy (może być tortownica, może być keksówka) wkładaj "harmonijki". Jedna obok drugiej. W trakcie pieczenia połączą się w całość. 
  6. Piecz chlebek w temperaturze 200 stopni - 35 minut. 

THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Do naczynia włóż wszystkie składniki na ciasto, w takiej kolejności jak są wymienione powyżej. Ustaw INTERWAŁ na 3 minuty. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw.
  2. Do naczynia włóż zioła i czosnek - posiekaj 10 sekund / obroty 5. Dodaj masło i sól i zmiksuj 20 sekund / obroty 5.
  3. Ciasto rozwałkuj. Posmaruj masłem ziołowym. Potnij na pasy grubości około 5 cm i złóż w harmonijkę. 
  4. Do posmarowanej olejem formy (może być tortownica, może być keksówka) wkładaj "harmonijki". Jedna obok drugiej. W trakcie pieczenia połączą się w całość. 
  5. Piecz chlebek w temperaturze 200 stopni - 35 minut. 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger