stycznia 14, 2019

馃エ dro偶d偶owy warkocz z pesto i parmezanem


Znalaz艂am w lod贸wce 艣wie偶e dro偶d偶e, kt贸re goni艂 ju偶 termin przydatno艣ci. Szybko ruszy艂am g艂ow膮 i postanowi艂am upiec jakie艣 smaczne pieczywko na 艣niadanie. Przy okazji wpad艂 mi w r臋ce s艂oik z pesto i w ten spos贸b narodzi艂 si臋 pomys艂 na dro偶d偶owy warkocz z pesto.

CO POTRZEBUJESZ:

  • 200 ml ciep艂ej wody
  • 50 g dro偶d偶y
  • 1  p艂aska 艂y偶eczka cukru
  • 300 g m膮ki
  • 1 艂y偶ka oleju rzepakowego 
  • 1 艂y偶ka soli
  • pesto
  • parmezan

DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 przesiej do miski i wymieszaj z sol膮. 
  2. Zr贸b wg艂臋bienie i wlej cz臋艣膰 wody. Dodaj cukier i dro偶d偶e. Odstaw na 10-15 minut w ciep艂e miejsce.
  3. Dodaj reszt臋 wody oraz olej i zagnie膰 ciasto. Wyrabiaj najlepiej przez oko艂o 10 minut, a偶 ciasto stanie si臋 g艂adkie i elastyczne.
  4. Nast臋pnie uformuj z ciasta kul臋, w艂贸偶 do miski i przykryj czyst膮 艣ciereczk膮. Odstaw na 30 minut w ciep艂e miejsce.
  5. Po tym czasie rozwa艂kuj ciasto na kszta艂t prostok膮ta. W razie potrzeby podsyp m膮k膮. 
  6. Posmaruj ciasto pesto, posyp startym parmezanem i zwi艅 jak rolad臋. Natnij ciasto wzd艂u偶 d艂u偶szego boku tak, aby powsta艂y 3 pasma ciasta. Zaple膰 z nich warkocz. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 30 minut.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (g贸ra / d贸艂) i piecz 45 minut.
  8. Wystud藕 i jedz ze smakiem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia wlej wod臋, wsyp cukier i dodaj dro偶d偶e. Wymieszaj 40 sekund / 37 stopni / obroty 2.
  2. Dodaj m膮k臋, s贸l oraz olej. Ustaw INTERWA艁 / 2 minuty.
  3. Uformuj z ciasta kul臋, w艂贸偶 do miski i przykryj czyst膮 艣ciereczk膮. Odstaw na 30 minut w ciep艂e miejsce.
  4. Po tym czasie rozwa艂kuj ciasto na kszta艂t prostok膮ta. W razie potrzeby podsyp m膮k膮. 
  5. Posmaruj ciasto pesto, posyp startym parmezanem i zwi艅 jak rolad臋. Natnij ciasto wzd艂u偶 d艂u偶szego boku tak, aby powsta艂y 3 pasma ciasta. Zaple膰 z nich warkocz. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 30 minut.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (g贸ra / d贸艂) i piecz 45 minut.
  7. Wystud藕 i jedz ze smakiem.



Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger