stycznia 14, 2019

🥨 drożdżowy warkocz z pesto i parmezanem


Znalazłam w lodówce świeże drożdże, które gonił już termin przydatności. Szybko ruszyłam głową i postanowiłam upiec jakieś smaczne pieczywko na śniadanie. Przy okazji wpadł mi w ręce słoik z pesto i w ten sposób narodził się pomysł na drożdżowy warkocz z pesto.

CO POTRZEBUJESZ:

  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1  płaska łyżeczka cukru
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka soli
  • pesto
  • parmezan

DO DZIEŁA:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. 
  2. Zrób wgłębienie i wlej część wody. Dodaj cukier i drożdże. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Dodaj resztę wody oraz olej i zagnieć ciasto. Wyrabiaj najlepiej przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Następnie uformuj z ciasta kulę, włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. W razie potrzeby podsyp mąką. 
  6. Posmaruj ciasto pesto, posyp startym parmezanem i zwiń jak roladę. Natnij ciasto wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 3 pasma ciasta. Zapleć z nich warkocz. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra / dół) i piecz 45 minut.
  8. Wystudź i jedz ze smakiem.

THERMOMIX DO DZIEŁA:

  1. Do naczynia wlej wodę, wsyp cukier i dodaj drożdże. Wymieszaj 40 sekund / 37 stopni / obroty 2.
  2. Dodaj mąkę, sól oraz olej. Ustaw INTERWAŁ / 2 minuty.
  3. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. W razie potrzeby podsyp mąką. 
  5. Posmaruj ciasto pesto, posyp startym parmezanem i zwiń jak roladę. Natnij ciasto wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 3 pasma ciasta. Zapleć z nich warkocz. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra / dół) i piecz 45 minut.
  7. Wystudź i jedz ze smakiem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger