wrze艣nia 19, 2018

馃崕 ekspresowy jab艂ecznik z po艂贸wkami jab艂ek

szarlotka

Ka偶dy ma sw贸j tajny przepis na ciasto, kt贸re mo偶na przygotowa膰 za pi臋膰 dwunasta. Takie, kt贸re sprawdzi si臋 w sytuacji, gdy zadzwoni膮 znajomi i poinformuj膮, 偶e b臋d膮 za godzink臋 :) Macie takie przepisy? Dzi艣 przedstawiam Wam m贸j, sprawdzony, smaczny i pyszny przepis na jab艂ecznik. 

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 130 g mas艂a
  • 200 g m膮ki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody
dodatkowo:
  • 3-4 jab艂ka
  • cynamon
  • 3-4 艂y偶ki cukru
DO DZIE艁A:

  1. Mas艂o wyci膮gnij szybciej, aby zmi臋k艂o. 
  2. Jab艂ka obierz ze sk贸rki i usu艅 gniazda nasienne. Pokr贸j na po艂贸wki. Ka偶d膮 po艂贸wk臋 jab艂ka ponacinaj r贸wnolegle w paski, ale uwa偶aj膮c, 偶eby nie przekroi膰 jab艂ka do ko艅ca.
  3. Je艣li u偶ywasz malaksera to wrzu膰 wszystkie sk艂adniki na ciasto do robota i zmiksuj na g艂adko. Je偶eli nie masz robota - mikserem utrzyj mas艂o z cukrem i jajkami. Pod koniec dodaj m膮k臋, sod臋 oraz proszek do pieczenia. Nie przejmujcie si臋, 偶e ciasta jest ma艂o. 艁adnie uro艣nie i "schowa" jab艂uszka.
  4. Okr膮g艂膮 form臋 (najlepiej 24 cm) posmaruj mas艂em. Prze艂贸偶 do niej ciasto. Posyp cynamonem oraz cukrem. Na ciasto pouk艂adaj po艂贸wki jab艂ek. Jab艂ka r贸wnie偶 posyp cukrem oraz cynamonem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  6. Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10 minut w piekarniku. Nast臋pnie je wyci膮gnij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub w wersji wypasionej polej lukrem (cukier puder plus woda)
SMACZNEGO !


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Mas艂o wyci膮gnij szybciej, aby zmi臋k艂o. 
  2. Jab艂ka obierz ze sk贸rki i usu艅 gniazda nasienne. Pokr贸j na po艂贸wki. Ka偶d膮 po艂贸wk臋 jab艂ka ponacinaj r贸wnolegle w paski, ale uwa偶aj膮c, 偶eby nie przekroi膰 jab艂ka do ko艅ca.
  3. W艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na ciasto do naczynia i zmiksuj na g艂adko - 20 sekund / obroty 5-6. Nie przejmujcie si臋, 偶e ciasta jest ma艂o. 艁adnie uro艣nie i "schowa" jab艂uszka.
  4. Okr膮g艂膮 form臋 (najlepiej 24 cm) posmaruj mas艂em. Prze艂贸偶 do niej ciasto. Posyp cynamonem oraz cukrem. Na ciasto pouk艂adaj po艂贸wki jab艂ek. Jab艂ka r贸wnie偶 posyp cukrem oraz cynamonem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  6. Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10 minut w piekarniku. Nast臋pnie je wyci膮gnij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub w wersji wypasionej polej lukrem (cukier puder plus woda)
  7. SMACZNEGO !

jab艂ecznik

szarlotka

ciasto z jab艂kami

szarlota

ciasto z lukrem

jab艂ecznik

jab艂ecznik z cynamonem

jab艂ecznik

ciasto na niedziele

jab艂ecznik

Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger