kwietnia 21, 2018

馃 zupa z brukwi





Brukwi nigdy nie jad艂am, ale pamietam jak Tato opowiada艂, 偶e zupa z brukwi to by艂a zupa jego dzieci艅stwa. Nigdy nie widzia艂am tego warzywa w sklepie, w sumie nawet nie wiedzia艂am za bardzo jak wygl膮da. A偶 ostatnio zauwa偶y艂am napis BRUKIEW na stoisku z warzywami w Kauflandzie i postanowi艂am j膮 kupi膰. Nie 偶a艂uj臋. Wr臋cz przeciwnie - zupa z brukwi jest bardzo smaczna, lekka i b臋dzie smakowa膰 wielbicielom zup warzywnych.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 艂y偶ka smalcu g臋siego
  • 1 brukiew
  • 1/3 selera
  • 2 du偶e marchewki
  • 3-4 ziemniaczki
  • 1 cebula
  • 1 艂y偶ka cz膮bru
  • 4 ziela angielskie
  • 2-3 li艣cie laurowe
  • majeranek - du偶o :) 
  • s贸l i pieprz
  • 2,5 l wody


DO DZIE艁A:
  1. Na pocz膮tku obierz wszystkie warzywa. Cebul臋 drobno posiekaj. W garnku, w kt贸rym b臋dzie gotowana zupa rozgrzej smalec i podsma偶 cebul臋.
  2. Ziemniaki pokr贸j w du偶膮 kostk臋, brukiew te偶 w kostk臋, ale o po艂ow臋 mniejsz膮. Brukiew gotuje si臋 d艂u偶ej, dlatego musi by膰 pokrojona na mniejsze kawa艂ki. Marchewki posiekaj w plasterki, a selera w s艂upki.
  3. Do podsma偶onej cebuli wrzu膰 pokrojone warzywa. Przemieszaj i chwil臋 sma偶. Dos艂ownie 2-3 minutki. Nast臋pnie zalej wod膮 - oko艂o 2,5 l. Wrzu膰 ziele angielskie, li艣cie laurowe i cz膮ber. Przykryj i gotuj do mi臋kko艣ci warzyw. 
  4. Na koniec doprawiamy sol膮 i pieprzem oraz majerankiem. Zostawiamy na minimalnym ogniu na kilka minut i zupa jest gotowa. 
  5. Domownicy zajadali j膮 ze 艣wie偶膮 bu艂eczk膮 - tak膮 jak w tym przepisie ➡️ przepis na kajzerki






Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger