stycznia 20, 2018

馃崕 razowy kuskus z jab艂kami





Czasami przychodzi taki leniwy weekend, kiedy mam ochot臋 na s艂odkie 艣niadanie. Z drugiej strony nie chce mi si臋 sta膰 przy patelni, aby przygotowa膰 pankejki...wi臋c co tu wymy艣li膰?!? Wpad艂 mi w r臋ce razowy kuskus. A to przecie偶 艣wietna baza do szybkiego 艣niadania, obiadu czy kolacji. Wystarczy go zala膰 wrz膮tkiem i szybciutko w mi臋dzyczasie przygotowa膰 dodatki. Podaj臋 poni偶ej przepis ekspresowe s艂odkie 艣niadanko porcja dla jednej osoby.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 3 艂y偶ki razowego kuskusu
  • 1 jab艂ko
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka any偶u
  • 1 艂y偶eczka syropu z agawy
  • 1/2 艂y偶eczki sosu balsamicznego
  • 3 艂y偶ki wody
  • 3 suszone 艣liwki
  • 5-6 orzech贸w nerkowca
DO DZIE艁A:
  1. Zagotuj wod臋 w czajniku. Wrz膮tkiem zalej kuskus (oko艂o 0,5 cm wody powy偶ej kuskusu). 
  2. Jab艂ko obierz ze sk贸rki. Pokr贸j na grubsze plasterki i wrzu膰 na patelni臋. Dodaj 艣liwki pokrojone na kawa艂ki oraz cynamon, any偶, syrop z agawy, sos balsamiczny i 3 艂y偶ki wody.
  3. Przykryj patelni臋 i du艣 chwil臋 wszystkie sk艂adniki. Nast臋pnie odparuj, ale pozostawiaj膮c oko艂o 2 艂y偶ek sosu z jab艂ek i przypraw.
  4. Kuskus prze艂贸偶 do miseczki, obok u艂贸偶 jab艂uszka. Dodaj orzechy. 
  5. Mo偶na podawa膰 z 艂y偶k膮 jogurtu naturalnego i posypa膰 nasionami chia.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Zagotuj wod臋 w czajniku. Wrz膮tkiem zalej kuskus (oko艂o 0,5 cm wody powy偶ej kuskusu).
  2. Jab艂ko obierz ze sk贸rki. Przekr贸j na 膰wiartki. Wrzu膰 do naczynia razem ze 艣liwkami i posiekaj 4 sekundy / obroty 5. Je艣li wolisz bardziej rozdrobnione jab艂ka - wyd艂u偶 czas siekania.
  3. Dodaj cynamon, any偶, syrop z agawy, sos balsamiczny i 3 艂y偶ki wody. Przykryj naczynie pokryw膮, za艂贸偶 miark臋 i ustaw 2,5 minuty / temperatura 100 stopni / obroty 2. UWAGA! Cynamon w lasce warto z艂ama膰 na p贸艂, aby nie blokowa艂 pracy TM. Po tym czasie zdejmij miark臋 i ustaw 40 sekund / 100 stopni / obroty 2.
  4. Kuskus prze艂贸偶 do miseczki, obok u艂贸偶 jab艂uszka. Dodaj orzechy. 
  5. Mo偶na podawa膰 z 艂y偶k膮 jogurtu naturalnego i posypa膰 nasionami chia.




Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger