pa藕dziernika 28, 2017

馃崼 blok czekoladowy czyli s艂odkie wspomnienie PRL-u





Wchodz膮c do sklepu mo偶emy przebiera膰 w r贸偶nych smakach i rodzajach czekolady: bia艂a, mleczna, deserowa, z orzechami, rodzynkami albo z oreo. No 偶y膰 nie umiera膰. Ale kiedy艣, kiedy by艂am dzieckiem, czekolada by艂a towarem deficytowym. Tak bardzo, 偶e nawet jej opakowanie by艂o cenne. Kolekcjonowa艂am te opakowania i z namaszczeniem. 
Blok mojej mamy by艂 bez dodatk贸w takich jak ciasteczka, rodzynki czy orzechy. Pamietam, 偶e to by艂a w艂a艣nie czekolada mojego dzieci艅stwa. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 g mleka w proszku
  • oko艂o 200-300 g herbatnik贸w
  • gar艣膰 orzech贸w 
  • 250 g mas艂a (lub margaryny)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 czubate 艂y偶ki gorzkiego kakao

DO DZIE艁A:

  1. Mas艂o pokr贸j na kawa艂ki. W艂贸偶 do rondelka. Zalej wod膮 i gotuj do czasu, a偶 roztopi si臋 mas艂o. Nast臋pnie dodaj cukier i kakao. Gotuj dalej, a偶 wszystkie sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮.
  2. Odstaw mas臋, aby wystyg艂a.
  3. Orzechy posiekaj. Herbatniki pokrusz. W misce wymieszaj orzechy, herbatniki i mleko w proszku.
  4. Do sch艂odzonej czekolady dodawaj such膮 mas臋 po 艂y偶ce. Wymieszaj dok艂adnie
  5. Prze艂贸偶 mas臋 do keks贸wki, albo innej foremki. Wstaw do lod贸wki na minimum 3 godziny.


THERMOMIX DO DZIE艁A: 

  1. W naczyniu umie艣膰 mas艂o, wod臋, cukier i kakao. Ustaw 3 minuty / temperatura 60 stopni / obroty 2. Sprawd藕 czy mas艂o si臋 roztopi艂o i w razie potrzeby wyd艂u偶 czas rozpuszczania.
  2. Herbatniki pokrusz. 
  3. Wsyp do naczynia mleko w proszku - ustaw 1 minuta / obroty 5. 
  4. Nast臋pnie dodaj herbatniki i orzechy - ustaw 1 minuta / obroty 5. 
  5. Prze艂贸偶 mas臋 do keks贸wki, albo innej foremki. Wstaw do lod贸wki na minimum 3 godziny.






Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger