maja 14, 2017

馃尪 馃悡 馃尪 chiken po indyjsku czyli potrawka z kurczaka na ostro





W tygodniu s艂ucha艂am w radio bardzo ciekawej audycji o Indiach i tak mnie natchn臋艂a, 偶e postanowi艂am w weekend przygotowa膰 co艣 w stylu indyjskim. Najbardziej popularn膮 i znan膮 potraw膮 jest  kurczak w ma艣le czyli Butter Chicken. Ale nie znalaz艂am nikogo, kto poleci艂by mi jaki艣 sprawdzony przepis na to danie. Dlatego skupi艂am si臋 na przyprawach i wyczarowa艂am potrawk臋 z kurczaka w stylu indyjskim. Piek艂o w g臋bie - polecam 馃槇

CO POTRZEBUJEMY:

na marynat臋 I
  • wyci艣ni臋ty sok z po艂owy cytryny
  • 2 papryczki chilli
  • 1 艂y偶eczka chilli w proszku
  • 1,5 艂y偶eczki soli
na marynat臋 II
  • 2 艂y偶eczki przyprawy garam masala
  • 1 du偶y kubek jogurtu naturalnego
pozosta艂e sk艂adniki:
  • 1 podw贸jna pier艣 z kurczaka
  • 100 g mas艂a
  • 1 du偶a cebula lub 2 ma艂e
  • 3 z膮bki czosnku
  • oko艂o 2-3 cm 艣wie偶ego imbiru
  • kawa艂ek kory cynamonu (lub 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku)
  • oko艂o 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 艂y偶eczka kurkumy, 1 艂y偶eczka papryki ostrej, 1 艂y偶eczka garam masala, s贸l, pieprz
  • 2 艂y偶ki posiekanej 艣wie偶ej kolendry
  • 1 艂y偶eczka ut艂uczonych w mo藕dzierzu ziaren kolendry
  • 2 gar艣cie zmielonych orzech贸w ziemnych

DO DZIE艁A:
Mi臋so pokr贸j drobno - na bardzo niewielkie kawa艂ki. Zalej sokiem z cytryny, pos贸l i dodaj chili (艣wie偶e oraz w proszku). Wymieszaj i wstaw do lod贸wki na p贸艂 godziny.
Nast臋pnie wymieszaj jogurt naturalny z przypraw膮 garam masala i po p贸艂 godzinie zalej jogurtem mi臋so. Przemieszaj ponownie i wstaw do lod贸wki na godzin臋.
Cebulk臋 posiekaj drobno, czosnek przeci艣nij przez prask臋. Podsma偶 na ma艣le. Dodaj do cebuli cynamon oraz imbir i kurczaka (wraz z jogurtem) - sma偶 5-8 minut. Nast臋pnie zalej pomidorow膮 passat膮. Dodaj kurkum臋, obie kolendry, papryk臋 ostr膮, garam masala, s贸l, pieprz. Po oko艂o 10 minutach dodaj do potrawy zmielone orzeszki ziemne, usu艅 cynamon i przemieszaj. Du艣 jeszcze kolejne 10 minut i gotowe.
Smacznego!

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Mi臋so pokr贸j drobno - na bardzo niewielkie kawa艂ki. Zalej sokiem z cytryny, pos贸l i dodaj chili (艣wie偶e oraz w proszku). Wymieszaj i wstaw do lod贸wki na p贸艂 godziny.
2. Nast臋pnie wymieszaj jogurt naturalny z przypraw膮 garam masala i po p贸艂 godzinie zalej jogurtem mi臋so. Przemieszaj ponownie i wstaw do lod贸wki na godzin臋.
3. Ustaw 10 sekund / obroty 10 i zmiel orzechy. Przesyp do miseczki.
4. W艂贸偶 do naczynia cebul臋, czosnek i imbir - rozdrobnij  10 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystk膮 ze 艣cianek i w razie potrzeby powt贸rz. 
5. Dodaj do naczynia mas艂o - ustaw temperatura 100 stopni / 2,5 minuty / obroty wsteczne 2.
6.  Dodaj do cebuli cynamon oraz imbir i kurczaka (wraz z jogurtem) - ustaw 100 stopni / 3 minuty / obroty wsteczne 2.
7. Nast臋pnie  usu艅 cynamon i zalej pomidorow膮 passat膮. Dodaj kurkum臋, obie kolendry, papryk臋 ostr膮, garam masala, s贸l, pieprz. Ustaw 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1,5.
8. Dodaj do potrawy zmielone orzeszki ziemne i ustaw ponownie 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1,5.
Smacznego!

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • Polecam zamarynowa膰 mi臋so dzie艅 wcze艣niej na noc - wychodzi w贸wczas bardzo delikatne, wr臋cz rozpada si臋 w sosie.
  • Orzechy ziemne mo偶esz zast膮pi膰 2 艂y偶kami mas艂a orzechowego.
  • Potrawk臋 podajemy z ry偶em, posypujemy 艣wie偶膮 kolendr膮.
  • Przygotujcie te偶 sch艂odzon膮 wod臋 - danie jest pikantne i chce si臋 po nim pi膰 ;)








8 komentarzy :

  1. Cudowno艣ci :) szuka艂am pomys艂u na jutro na obiad <3 wypr贸buje na 100 %

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋! To prawdziwe bogactwo smaku ☺️ 偶ycz臋 Wam smacznego 馃槝

      Usu艅
  2. Ale pyszno艣ci, zapraszasz? :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Cziken czikenem, ale prezentacja super! (i ten Boles艂awiec <3)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Przepis wypr贸bowany - Genialny <3

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 馃槏馃槏馃槏馃槏馃槏 wooooow! uwielbiam czyta膰 takie komentarze 馃槝

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger