lutego 09, 2017

馃挍 kruche serducha




Nadchodz膮 Walentynki. Cz臋sto przy tej okazji pojawiaj膮 si臋 g艂osy, 偶e to 艣wi臋to komercyjne i niepolskie. Wi臋c niekoniecznie warto je obchodzi膰. Osobi艣cie uwa偶am, 偶e  ka偶dy pow贸d, dzi臋ki kt贸remu zatrzymamy si臋 na chwil臋 w codziennej gonitwie i znajdziemy czas dla ukochanej osoby, jest wa偶ny. 
Skoro Walentynki daj膮 nam w艂a艣nie tak膮 mo偶liwo艣膰, dlaczego z niej nie skorzysta膰? Przecie偶 nie chodzi o strojenie domu w serduszka i wyprawianie B贸g wie jakiej kolacji. Wystarczy drobiazg, ciep艂e s艂owo, 艣mietankowo-pomara艅czowe kruche serduszko w 艣niadani贸wce do szko艂y / pracy….bez komercji i bez zb臋dnych wydatk贸w.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 125 g zimnej margaryny (lub mas艂a)
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g m膮ki pszennej
  • 1 jajko
  • olejek pomara艅czowy
  • laska wanilii
  • cukier puder do podsypania
  • 1/2 tabliczki bia艂ej czekolady


lukier:
  • cukier puder
  • woda
  • czerwony barwnik spo偶ywczy


DO DZIE艁A:
Zacznij od przekrojenia wanilii wzd艂u偶 i wyskrobania nasionek. Umie艣膰 je w misce wraz z cukrem pudrem.
M膮k臋 przesiej, dodaj margaryn臋 i posiekaj no偶em na drobne kawa艂eczki / grudki. Nast臋pnie dodaj jajko oraz cukier z wanili膮 i szybko zagnie膰 ciasto.
Uformuj kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki minimum na 1 godzin臋. Wyjmij ciasto z lod贸wki. Odkr贸j po艂ow臋. Podsyp cukrem pudrem i rozwa艂kuj na oko艂o 4 mm. Wycinaj ciasteczka serduszka. Przek艂adaj je na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. 
Piecz w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Po wyci膮gni臋ciu najlepiej u艂贸偶 na kratce.

Gdy serduszka wystygn膮 oblej je roztopion膮 bia艂膮 czekolad膮. A gdy ta wystygnie dodatkowo udekoruj czerwonym lukrem.

bia艂a czekolada: rozpu艣膰 p贸艂 tabliczki bia艂ej czekolady z 艂y偶k膮 mleka
czerwony lukier: wymieszaj cukier z wod膮 i barwnikiem. Dodawaj wod臋 po odrobinie, aby nie rozcie艅czy膰 zanadto lukru.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Zagniataj膮c ciasto postaraj si臋 to zrobi膰 szybko, tak aby nie ogrzewa膰 ciasta zbyt d艂ugo ciep艂em d艂oni.
  • Warto przygotowa膰 ciasto dzie艅 przed pieczeniem, aby dobrze si臋 sch艂odzi艂o.











Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger