stycznia 11, 2016

馃構 pasztet z soczewicy



P臋dz臋 jeszcze z szybkim przepisem na warzywny pasztet. Robi si臋 ekspresowo i z pewno艣ci膮 przyda si臋 jako przek膮sk膮 karnawa艂owa. Jedyne o co musisz zadba膰 to dost臋pno艣膰 warzyw str膮czkowych. Je艣li tak jak ja nie macie zbyt wiele czasu to proponuj臋 zakupi膰 te w puszce. Kilka przypraw, blender, czary mary i mamy gotowy dodatek do chleba lub do obiadu.


CO POTRZEBUJEMY:
  • puszka soczewicy gotowanej na parze
  • puszka ciecierzycy
  • 4-5 du偶ych marchewek
  • 2 jaja
  • p贸艂 szklanki ziaren s艂onecznika
  • kolendra
  • ga艂ka muszkatu艂owa
  • s贸l
  • 艂y偶ka siemienia lnianego
  • 2-3 pieczarki
  • 4 艂y偶ki kaszy manny




DO DZIE艁A:
Rozpoczynamy od namoczenia ziaren s艂onecznika - zalej je wrz膮tkiem. Marchew ugotuj. Ciecierzyc臋 i soczewic臋 ods膮cz. Nast臋pnie zmiksuj wszystko na jednolit膮 mas臋. Pieczarki pokr贸j w kostk臋 i przesma偶. Po艂膮cz warzywa z pieczarkami i 偶贸艂tkami. Bia艂ka ubij na sztywno i dodaj do masy delikatnie mieszaj膮c. Na koniec id膮 przyprawy, siemi臋, s贸l, kasza manna oraz ods膮czony s艂onecznik.
Foremk臋 nasmaruj mas艂em i obsyp kasz膮 mann膮. Ca艂膮 mas臋 warzywn膮 prze艂贸偶 do formy i zapiekaj w piecu przez godzin臋 w temperaturze 180 stopni. Po godzinie, wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw pasztet w cieple przez oko艂o 20-30 minut. 

Przepis dla u偶ytkownik贸w TM:
1. Rozpoczynamy od namoczenia ziaren s艂onecznika - zalej je wrz膮tkiem. Marchew ugotuj. Ciecierzyc臋 i soczewic臋 ods膮cz. 
2.  Ciecierzyc臋, soczewic臋 i marchew dodaj do o   Closed lid  - 10 sekund/obroty 5. W razie potrzeby wyd艂u偶 czas do uzyskania jednolitej masy. Prze艂贸偶 do oddzielnego naczynia.
3. Do czystego dzbanka za艂贸偶 motylek.    W艂贸偶 bia艂ka do    Closed lid 3 minuty / obroty 4. Prze艂贸偶 do oddzielnego naczynia.
4. Wrzu膰 pieczarki do      Closed lid  - 5 sekund/obroty 4. Wlej 1 艂y偶k臋 oleju i ustaw 3 minyty/temperatura 100 st.C / obroty 1. 
5. Do  o   Closed lid wk艂adamy zblendowane warzywa. Ustawiamy czas na 3 min/obroty 3 i dodajemy w trakcie mieszania 偶贸艂tka, namoczony s艂onecznik a nast臋pnie po 艂y偶ce ubite bia艂ka,  siemi臋, s贸l, kasza manna i przyprawy.
6.  Ca艂膮 mas臋 warzywn膮 prze艂贸偶 do formy i zapiekaj w piecu przez godzin臋 w temperaturze 180 stopni. Po godzinie, wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw pasztet w cieple przez oko艂o 20-30 minut. 

SMACZNEGO !







4 komentarze :

  1. Bardzo lubi臋 pasztet z soczewicy - jest nie tylko bogaty w smaku, ale i taki tre艣ciwy :) Pycha !

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. moi Rodzice byli zaskoczeni pasztetem bez mi臋sa, kosztowali z lekk膮 doz膮 nieufno艣ci, by ostatecznie rozsmakowa膰 si臋 w warzywnej wersji tej potrawy ;)

      Usu艅
  2. Musz臋 spr贸bowa膰 ! Jad艂am tez pasztet z selera, ciekawy smak :) kole偶anka robi cz臋sto takie inne jedzenie ni偶 tradycyjne i cho膰 nie jest wegetariank膮 to w艂a艣nie warzywne i nabia艂owe rzeczy preferuje, mi臋so z rzadka.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. U nas jest podobnie. Staram si臋 w kuchni wybiera膰 zdrowsz膮 wersj臋 potraw (np. bez panierek) i podawa膰 dania z du偶膮 ilo艣ci膮 warzyw. Grunt to nie zwariowa膰. Mi臋so lubimy, ale warzywka te偶 馃槉

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger