pa藕dziernika 28, 2015

d偶em gruszkowo-偶urawinowy






Przywioz艂am od Rodzic贸w z nad morza s艂odkie i pachn膮ce jesieni膮 gruszki. Pan Robak nie jada owoc贸w. Jab艂ka, gruszki, 艣liwki - gryz膮 go w z臋by. Jedyne co to banany, winogrono i cytrusy. Dobrze, 偶e Robaczek lubi s艂odycz owoc贸w. Jednak gruszki nie le偶膮 w polu jej zainteresowa艅. Mia艂am wi臋c prawie 2 kilo gruszek dla siebie. Postanowi艂am co艣 z nimi zrobi膰 - a raczej ukry膰 je w jakim艣 przetworze, aby Robaczek skusi艂 si臋 jednak. No i powiem Wam, 偶e mi si臋 uda艂o. 

Nie s膮dzi艂am, 偶e d偶em wyjdzie tak smaczny, poniewa偶 robi艂am go pierwszy raz i do tego
improwizuj膮c. Okazuje si臋, 偶e nie jest nic trudnego. Zapraszam do testowania gruszkowo-偶urawinowego d偶emu z odrobin膮 jab艂ka.



CO POTRZEBUJEMY:
  • 8 gruszek
  • 2 jab艂ka
  • 30 dag 偶urawiny
  • 1 szklanka cukier (u mnie br膮zowy)
  • imbir, go藕dziki
  • schnaps
  • pektyna







sznaps alpejski :)



DO DZIE艁A:
1. Umyj owoce, obierz i pokr贸j.
2. 呕urawin臋 w艂贸偶 na patelni臋 i zalej 1/2 szklanki wody. Gdy owoce b臋d膮 mi臋kkie, dodaj jab艂ka i gruszki, w razie potrzeby podlej wod膮, aby wszystkie si臋 rozgotowa艂y.
3. Wymieszaj cukier z pektyn膮 i wsyp do owoc贸w - ci膮gle mieszaj膮c dodaj imbir, gozdziki a po chwili alkohol.
4. Sma偶 owoce tak d艂ugo a偶 b臋d膮 g臋ste.
5. Gor膮c膮 mas臋 owocow膮 nak艂adaj do wyparzonych s艂oiczk贸w i od razu stawiaj do g贸ry dnem. Nast臋pnego dnia schowaj do spi偶arki.




DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
Dobrym sposobem na sprawdzenie „gotowo艣ci” jest na艂o偶enie 艂y偶eczki d偶emu na talerzyk i sprawdzenie czy zastyga. Je艣li tak - oznacza to, 偶e jest gotowy.
Pektyn臋 mo偶emy zakupi膰 w sklepach ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮, sklepach zielarskich lub na allegro. Cena saszetki wystarczaj膮cej na 2 kg owoc贸w to koszt rz臋du 4 z艂.




















3 komentarze :

  1. Wygl膮da rewelacyjnie, chyba wypr贸buj臋 :) My艣l臋, 偶e do mi臋s i pasztet贸w si臋 nada :) ! w zesz艂ym roku robi艂am z aronii gruszek i jab艂ek do mi臋s w艂a艣nie, cho膰 m贸j nastraszy 艂asuch ( doros艂ych ch艂op ju偶 przecie偶 :))) wyjada艂 bez niczego

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie b臋dzie pasowa膰 do mi臋s ze wzgl臋du na maria偶 go藕dzika z 偶urawin膮 :) chocia偶 na chlebku z mas艂em te偶 jest pyszne ;)

      Usu艅
    2. i nie dziwi臋 si臋 偶e znalaz艂 si臋 smakosz co wyjada艂 bez niczego - znam Twoje przetwory :D

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger