kwietnia 08, 2020

馃嵁 babka wielkanocna


Wielkanoc nie obejdzie bez baby. W sumie to nie ma znaczenia, czy b臋dzie to babka dro偶d偶owa, gotowana czy piaskowa. Po prostu baba by膰 musi - oboj臋tnie pod jak膮 postaci膮. Nie wiem czy wiecie sk膮d w og贸le nazwa "BABA". Znalaz艂am informacj臋, 偶e wzi臋艂a si臋 od kszta艂tu sp贸dnicy, kt贸re dawniej nosi艂y kobiety ... du偶a, d艂uga, obszerna i roz艂o偶ysta. Taka w艂a艣nie jak babka. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 200 g mas艂a (musi by膰 wyci膮gni臋te wcze艣niej, aby by艂o mi臋kkie)
  • 180 g m膮ki ziemniaczanej
  • 200 g m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • aromat np. cytrynowy, migda艂owy lub inny ulubiony

DO DZIE艁A:
  1. Mas艂o utrzyj dobrze z cukrem - na puch.
  2. Obie m膮ki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Nast臋pnie dodawaj do masy po 1 偶贸艂tku na przemian z m膮k膮. Dodaj aromat.
  4. W drugiej misce ubij bia艂ka na sztywn膮 pian臋.
  5. Na koniec wmieszaj delikatnie szpatu艂k膮 bia艂ka do masy. 
  6. Wysmaruj foremk臋 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 mas臋.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 40-45 minut.
  8. Babk臋 mo偶na udekorowa膰 lukrem, obsypa膰 cukrem pudrem lub obla膰 czekolad膮.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Oddziel bia艂ka od 偶贸艂tek. 
  2. Za艂贸偶 motylek na no偶e w naczyniu. Wlej bia艂ka i ubij 3 minut / obroty 3,5.
  3. Dodaj cukier i 偶贸艂tka - ubij 2 minuty / obroty 3. Prze艂贸偶 teraz mas臋 do miski.
  4. Wyci膮gnij motylek z naczynia. Wsyp obie m膮ki i proszek do pieczenia. Dodaj mas艂o. Wymieszaj 1 minuta / obroty 3.
  5. Dodaj mas臋 jajeczn膮 oraz aromat. Ponownie wymieszaj 30 sekund / obroty 5.
  6. Wysmaruj foremk臋 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 mas臋.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 40-45 minut.
  8. Babk臋 mo偶na udekorowa膰 lukrem, obsypa膰 cukrem pudrem lub obla膰 czekolad膮.







Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger