wrze艣nia 06, 2019

馃尡 chlebek zio艂owy na 艣wie偶ych dro偶d偶ach


Przepis na chlebek zio艂owy jest ju偶 na blogu, ale taki, kt贸ry przygotowa艂am na sypkich dro偶d偶ach. Tym razem podaj臋 przepis na chleb na 艣wie偶ych dro偶d偶ach. Z tego przepisu upieczesz jeden ma艂y chlebek. Je艣li chcesz, aby wystarczy艂o go dla wi臋kszej ilo艣ci os贸b - podane proporcje powi臋ksz razy dwa.


CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:
  • 150 ml ciep艂ej wody
  • 20 g oleju
  • 1/2 艂y偶eczki cukru
  • 20 g dro偶d偶y
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 300 g m膮ki pszennej
sk艂adniki na mas艂o:
  • 60 g mas艂a
  • 1 du偶y z膮bek czosnku
  • 1 p臋czek ulubionych zi贸艂 (np. szczypiorek, lubczyk, bazylia, mi臋ta, kolendra, pietruszka - ja najbardziej lubi臋 tylko ze 艣wie偶ym lubczykiem)
  • 1/2 艂y偶eczki soli
DO DZIE艁A:

  1. Posiekaj zio艂a, czosnek przeci艣nij przez prask臋. Wymieszaj wszystko z sol膮 i mas艂em. Odstaw.
  2. M膮k臋 przesiej do miski. Na 艣rodku zr贸b wg艂臋bienie, wlej p贸艂 szklanki ciep艂ej wody, wkrusz dro偶d偶e i dodaj cukier. Poczekaj oko艂o 15 minut.
  3. Zamieszaj wszytko 艂y偶k膮, dodaj olej, s贸l i pozosta艂膮 wod臋, a nast臋pnie zagnie膰 elastyczne ciasto. 
  4. Ciasto rozwa艂kuj. Posmaruj mas艂em zio艂owym. Potnij na pasy grubo艣ci oko艂o 5 cm i z艂贸偶 w harmonijk臋. 
  5. Do posmarowanej olejem formy (mo偶e by膰 tortownica, mo偶e by膰 keks贸wka) wk艂adaj "harmonijki". Jedna obok drugiej. W trakcie pieczenia po艂膮cz膮 si臋 w ca艂o艣膰. 
  6. Piecz chlebek w temperaturze 200 stopni - 35 minut. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na ciasto, w takiej kolejno艣ci jak s膮 wymienione powy偶ej. Ustaw INTERWA艁 na 3 minuty. Prze艂贸偶 ciasto do miski, przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw.
  2. Do naczynia w艂贸偶 zio艂a i czosnek - posiekaj 10 sekund / obroty 5. Dodaj mas艂o i s贸l i zmiksuj 20 sekund / obroty 3,5.
  3. Ciasto rozwa艂kuj. Posmaruj mas艂em zio艂owym. Potnij na pasy grubo艣ci oko艂o 5 cm i z艂贸偶 w harmonijk臋. 
  4. Do posmarowanej olejem formy (mo偶e by膰 tortownica, mo偶e by膰 keks贸wka) wk艂adaj "harmonijki". Jedna obok drugiej. W trakcie pieczenia po艂膮cz膮 si臋 w ca艂o艣膰. 
  5. Piecz chlebek w temperaturze 200 stopni - 35 minut. 





Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger