września 13, 2017

🌶 Piekielna zupa z dyni z komosą ryżową




Od tygodnia miałam w planie przygotować zupę krem z dyni. Zastanawiałam się tylko nad dodatkami. Jednak uwielbienie do pikantnych smaków wzięło górę i ugotowałm pyszną piekilnie ostrą zupę krem z dyni. Dodatkiem jest komosa ryżowa, która fajnie chrupie pod zębem.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 l bulionu 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • około 250 g puree pieczonej z dyni
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki wody (do gotowania komosy)
  • 1 łyżeczka oleju (do gotowania komosy)

 przyprawy
  • 1 płaska łyżeczka imbiru, 
  • 1 płaska łyżeczka pasty curry, 
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka cukru


DO DZIEŁA:
  1. Komosę zalej wodą i pozostaw na 20 minut w garnku. Po tym czasie przepłucz komosę na sicie i zalej 1/2 szklanki wody. Dodaj 1 łyżeczkę oleju. Postaw na ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 20 minut. Zdejmij z gazu, zamieszaj, przykryj ponownie i odstaw przykrytą, aby napęczniała.
  2. Cebulkę posiekaj drobno i zeszklij na łyżce oleju. Ziemniaczki pokrój w dużą kostkę, paprykę w spore kawałki, a chili oczyść z nasion. 
  3. Wszystko włóż do garnka i zalej 1 litrem bulionu. Gotuj 10 minut (od czasu zagotowania się zupy).
  4. Następnie dodaj puree z dyni, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez kilka minut i zdejmij z gazu. 
  5. Zmiksuj zupę na gładko. W razie potrzeby dopraw solą. Nalewaj zupę na talerze, następnie nakładaj łyżką na środek ugotowaną komosę.
  6. Podawaj z kleksem jogurtu , szczypiorkiem lub prażonymi nasionami dyni.


THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Komosę wsyp do naczynia, dodaj 1 łyżeczkę oleju i duś przez 3 minuty / VAROMA / obroty wsteczne 1. Następnie dolej wodę i gotuj przez 22 minuty / w temperaturze 95 / obroty wsteczne 1. Odcedź. 
  2. Cebulę przekrój na 4 części, umieść w naczyniu i rozdrobnij 5 sek / obroty 4,5. Dodaj 1 łyżkę oleju i ustaw 3 minuty / temp.100 stopni / obroty 2.
  3. Ziemniaczki pokrój w dużą kostkę, paprykę w spore kawałki, a chili oczyść z nasion. Dodaj do naczynia. Wlej bulion i gotuj 20 minut / 100 stopni / obroty 2.
  4. Dodaj puree z dyni oraz przyprawy i gotuj przez kolejne 3 minuty / 100 stopni / obroty 2
  5. Zmiksuj zupę - 40 sekund - zwiększając stopniowo obroty do 8. W razie potrzeby dopraw solą. Nalewaj zupę na talerze, następnie nakładaj łyżką na środek ugotowaną komosę.
  6. Podawaj z kleksem jogurtu , szczypiorkiem lub prażonymi nasionami dyni.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger