grudnia 16, 2015

Ginger Snaps


Je艣li macie ju偶 pierniczki na 艣wi臋ta upieczcie jeszcze wspaniale korzenne Ginger Snapsy. Przepis jest prosty i co wa偶ne "na szklanki". Nie trzeba si臋 bawi膰 w wa偶enie sk艂adnik贸w - tylko miesza膰, kr臋ci膰, piec i w膮cha膰 te 艣wi膮teczne zapachy. A za kilka dni - rozpocz膮膰 ich 艣wi膮teczn膮 konsumpcj臋. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: POLKA DOT
Je艣li zdecydujecie si臋 na pieczenie Ginger Snaps贸w na pewno nie po偶a艂ujecie. W ubieg艂ym roku zjedli艣my je "go艂e", ale w tym roku szykuje si臋 prawdziwa rozpusta. Zosta艂y oblane mleczn膮 czekolad膮 i nadziane dodatkowo czekoladowymi dropsami. 馃檲馃檳馃檴Dlatego po 艣wi臋tach oczekujcie na dietetyczne wpisy...





CO POTRZEBUJEMY:
  • sk艂adniki mokre:
    • jajo
    • 1 szklanka cukru (u偶y艂am ksylitolu)
    • 150 g mas艂a
    • 1/2 szklanki melasy (u偶y艂am miodu)
  • sk艂adniki suche:
    • 2 szklanki m膮ki
    • 2 艂y偶eczki cynamonu
    • 1 艂y偶eczka sody
    • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
    • 1 艂y偶eczka mielonego imbiru
    • 1 艂y偶eczka przyprawy do piernika
    • 1/2 艂y偶eczki soli
  • opcjonalnie czekoladowe dropsy



DO DZIE艁A:
Wszystkie sk艂adniki nale偶y podzieli膰 na suche i mokre. To co suche wrzucasz do jednej miski a to co mokre drugiej. Ale …. najpierw idzie mas艂o i cukier. Utrzyj je porz膮dnie na puszek. Potem dodaj melas臋 i jajo. Do tej cudnie s艂odkiej masy dodawaj powoli sk艂adniki suche z pierwszej miski i dorzu膰 czekoladowe dropsy :) Mam nadziej臋, 偶e Was nie zakr臋ci艂am z tymi miskami , bo przepis jest mega prosty. Gdy wszystko si臋 艂adnie po艂膮czy - zawi艅 ciasto foli膮 i wstaw do lod贸wki. Chyba, 偶e jednak zima przyjdzie i za oknem b臋dzie temperatura na minusie, to po prostu wystaw ciasto na balkon. Warto, aby si臋 tak ch艂odzi艂o przez godzink臋.
Przygotuj sobie blaszki, wy艂贸偶 je papierem do pieczenia. A po godzinie wyci膮gnij ciasto i formuj z niego kuleczki. Polka Dot proponuje, aby mia艂y jakie艣 3 cm 艣rednicy i tak nale偶y faktycznie zrobi膰. Ciasteczka rozrastaj膮 si臋 w piekarniku w prawdziwe ciacha. Nale偶y o tym pami臋ta膰 i zostawi膰 miejsce tym s艂odkim potworom, aby mia艂y gdzie rosn膮膰.  
Pieczenie jest bardzo wa偶ne w ca艂ym procesie produkcji snaps贸w - temperatura 180 stopni i 12 minut w piecu. Ani kr贸cej ani d艂u偶ej. Dzi臋ki temu z zewn膮trz ciasteczka b臋d膮 pop臋kane i chrupi膮ce, a w 艣rodku zachowaj膮 mi臋kk膮 niespodziank臋.

Ja zamiast cukru u偶y艂am ksylitolu Santini klik
a zamiast melasy - miodu mojego Taty :) 













7 komentarzy :

  1. Pyszne i na szybko, czyli to co lubi臋 robi膰 na ostatni膮 chwil臋 :P :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. je艣li zdecydujesz si臋 na upieczenie gingerk贸w - zakochasz si臋 w nich :D i stan膮 si臋 obowi膮zkowymi ciachami na 艣wi臋ta :)

      Usu艅
    2. podejrzewam, 偶e si臋 uda :) musisz po prostu spr贸bowa膰, ja bym przetestowa艂a jak膮艣 gotow膮 m膮k臋 bezglutenow膮. Czasami zaopatruj臋 si臋 w sklepie internetowym Margitta

      Usu艅
    3. http://sklep.margita-bezglutenowo.pl/index.php?main_page=index&cPath=68&zenid=76dd622ac3a0ae236384a361b4aa81d6

      Usu艅
  2. Pi臋knie ozdobione ciasteczka <3 艣wi臋ta tu偶 tu偶 :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. dzi臋kuj臋 :) uwielbiam Bo偶e Narodzenie i nie mog臋 si臋 ju偶 doczeka膰 w tym roku <3

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger