października 23, 2015

🍮 babka gotowana




Nie ma jak u Mamy - chyba każdy z nas przyzna, że u Mamy wszystko jest naj. Zwykła kromka chleba ze zwykłym masłem też smakuje u Rodziców jak niebo. A kiedy stają się dziadkami zmieniają się często nie do poznania. Moi rodzice, którzy mogę nawet powiedzieć byli raczej surowi, są wspaniałymi dziadkami. Serce oddaliby za swoją wnusię. Rozpieszczają ją i jest to tak wspaniałe - że
nawet kiedy odbieram Robaczka tak strasznie rozpieszczonego, że momentami niegrzecznego i zmagam się z naprostowaniem tych wszystkich „rozpieszczeń” - to w sercu czuję radość. Jest to radość z tego, że dziadkowie są, że dają swoją miłość i ciepło, bo takie jest właśnie prawo Babuni i Dziadziusia. 


Aktualnie chorujemy u Babuni i Dziadziusia. Aby wygonić choróbsko - Dziadziuś ukręcił kogel-mogel na chore gardełko, a Babcia zrobiła mleko z miodem i masłem oraz przygotowała babę gotowaną. Znacie taką wersję babki? Babka gotowana jest wilgotna i sycącą. Do jej przygotowania jest potrzebna specjalna szczelnie zamykana forma. Jeśli taką macie, to wiecie o czym o mówię, a jeśli nie - zakupcie formę i gotujcie babę.





CO POTRZEBUJEMY:
- kostka margaryny
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- aromat do pieczenia



DO DZIEŁA:
Utrzyj margarynę z cukrem na pianę, dodając po 1 żółtku. Mieszając dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj aromat. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do ciasta - ostrożnie mieszając. Tak przygotowane ciasto przełóż do obficie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Szczelnie zamknij formę, a następnie wstaw do garnka z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy. Należy dobrze obciążyć formę, tak aby nie kołysała się na boki ani nie wypływała. Gotować 90 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Gotuj na małym ogniu i pod przykryciem. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- sprawdzaj w trakcie gotowania czy jest dość wody - jeśli trochę wyparuje - uzupełnij wrzątkiem
- ciasto wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu. 

- udekoruj lukrem lub polewą, cukrem pudrem lub wykorzystaj własną inwencję













6 komentarzy :

  1. Zdrówka życzę! a tak na marginesie - nigdy nie słyszałam o takiej babie i takiej formie :) Ale ja za pieczenie raczej się nie zabieram, bo sama bym te baby musiała jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Formy nie mam wiec baby nie będzie ale będę twoja podziwiala, jej wygląd jest zachwycający 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika - taką formę można nabyć na allegro :) koszt to jakieś 35 zł - a babka jest bardzo smaczna i długo może postać zachowując smak i wilgotność :*

      Usuń
  3. Pamiętam smak tej baby z dziecinstawa :) choc dzis wole drożdżowe z rodzynkami i obficie polukrowane, a jak zeschnie zalana goracym mlekiem :) hmmm palce lizac

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger