pa藕dziernika 23, 2015

馃嵁 babka gotowana




Nie ma jak u Mamy - chyba ka偶dy z nas przyzna, 偶e u Mamy wszystko jest naj. Zwyk艂a kromka chleba ze zwyk艂ym mas艂em te偶 smakuje u Rodzic贸w jak niebo. A kiedy staj膮 si臋 dziadkami zmieniaj膮 si臋 cz臋sto nie do poznania. Moi rodzice, kt贸rzy mog臋 nawet powiedzie膰 byli raczej surowi, s膮 wspania艂ymi dziadkami. Serce oddaliby za swoj膮 wnusi臋. Rozpieszczaj膮 j膮 i jest to tak wspania艂e - 偶e
nawet kiedy odbieram Robaczka tak strasznie rozpieszczonego, 偶e momentami niegrzecznego i zmagam si臋 z naprostowaniem tych wszystkich „rozpieszcze艅” - to w sercu czuj臋 rado艣膰. Jest to rado艣膰 z tego, 偶e dziadkowie s膮, 偶e daj膮 swoj膮 mi艂o艣膰 i ciep艂o, bo takie jest w艂a艣nie prawo Babuni i Dziadziusia. 


Aktualnie chorujemy u Babuni i Dziadziusia. Aby wygoni膰 chor贸bsko - Dziadziu艣 ukr臋ci艂 kogel-mogel na chore garde艂ko, a Babcia zrobi艂a mleko z miodem i mas艂em oraz przygotowa艂a bab臋 gotowan膮. Znacie tak膮 wersj臋 babki? Babka gotowana jest wilgotna i syc膮c膮. Do jej przygotowania jest potrzebna specjalna szczelnie zamykana forma. Je艣li tak膮 macie, to wiecie o czym o m贸wi臋, a je艣li nie - zakupcie form臋 i gotujcie bab臋.





CO POTRZEBUJEMY:
- kostka margaryny
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej
- 1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 2 p艂askie 艂y偶ki proszku do pieczenia
- aromat do pieczenia



DO DZIE艁A:
Utrzyj margaryn臋 z cukrem na pian臋, dodaj膮c po 1 偶贸艂tku. Mieszaj膮c dosypuj m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia. Dodaj aromat. Z bia艂ek ubij sztywn膮 pian臋 i dodaj do ciasta - ostro偶nie mieszaj膮c. Tak przygotowane ciasto prze艂贸偶 do obficie wysmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 tart膮 formy. Szczelnie zamknij form臋, a nast臋pnie wstaw do garnka z gor膮c膮 wod膮. Woda powinna si臋ga膰 do 3/4 wysoko艣ci formy. Nale偶y dobrze obci膮偶y膰 form臋, tak aby nie ko艂ysa艂a si臋 na boki ani nie wyp艂ywa艂a. Gotowa膰 90 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Gotuj na ma艂ym ogniu i pod przykryciem. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- sprawdzaj w trakcie gotowania czy jest do艣膰 wody - je艣li troch臋 wyparuje - uzupe艂nij wrz膮tkiem
- ciasto wyjmij z formy dopiero po ca艂kowitym wystygni臋ciu. 

- udekoruj lukrem lub polew膮, cukrem pudrem lub wykorzystaj w艂asn膮 inwencj臋













6 komentarzy :

  1. Zdr贸wka 偶ycz臋! a tak na marginesie - nigdy nie s艂ysza艂am o takiej babie i takiej formie :) Ale ja za pieczenie raczej si臋 nie zabieram, bo sama bym te baby musia艂a je艣膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Formy nie mam wiec baby nie b臋dzie ale b臋d臋 twoja podziwiala, jej wygl膮d jest zachwycaj膮cy 馃榿

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Angelika - tak膮 form臋 mo偶na naby膰 na allegro :) koszt to jakie艣 35 z艂 - a babka jest bardzo smaczna i d艂ugo mo偶e posta膰 zachowuj膮c smak i wilgotno艣膰 :*

      Usu艅
  3. Pami臋tam smak tej baby z dziecinstawa :) choc dzis wole dro偶d偶owe z rodzynkami i obficie polukrowane, a jak zeschnie zalana goracym mlekiem :) hmmm palce lizac

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger