grudnia 20, 2020

florentynki - s艂odkie ciasteczka z migda艂ami

 

florentynki


Zapraszam na FLORENTYNKI - s艂odkie, kruche ciasteczka. Ich najwa偶niejszym sk艂adnikiem s膮 orzechy. Niekt贸rzy dodaj膮 偶urawin臋 czy rodzynki. Dla mnie idealne florentynki to te z migda艂ami, orzechami w艂oskimi i czekolad膮.


CO POTRZEBUJEMY:

  • 100 g orzech贸w w艂oskich
  • 190 g migda艂贸w 艂uskanych w p艂atkach
  • 170 g cukru (u偶y艂am erytrytolu AlterVita)
  • ok. 80 g miodu (p艂ynnego)
  • 130 g mas艂a
  • 140 g 艣mietanki 30%
  • 1-2 tabliczki czekolady

DO DZIE艁A:

  1. Do blendera z ostrzem w kszta艂cie litery S prze艂贸偶 orzechy w艂oskie i rozdrobnij. Prze艂贸偶 do miseczki.
  2. W rondelku umie艣膰 mas艂o, 艣mietan臋, mi贸d oraz cukier. Podgrzewaj do czasu, a偶 wszystko si臋 roztopi. 
  3. Po tym czasie wsyp do naczynia orzechy w艂oskie oraz migda艂y. Trzymaj膮c na niewielkim ogniu podgrzewaj jeszcze przez kilka minut - delikatnie mieszaj膮c od czasu do czasu.
  4. Prze艂贸偶 mas臋 na blaszk臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia. Wyr贸wnaj i upiecz w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia 12-15 minut. Chodzi o to, aby ciasteczka si臋 zarumieni艂y.
  5. Po upieczeniu odstaw blaszk臋, aby wystyg艂a. 
  6. Czekolad臋 posiekaj. Prze艂贸偶 do szklanej lub metalowej miski i rozpu艣膰 j膮 w k膮pieli wodnej. 
  7. Czekolad膮 polej wierzch upieczonego blatu orzechowego. Pozostaw do ostygni臋cia.
  8. We藕 ostry n贸偶 i pokr贸j blat na ma艂e kwadraciki.
  9. Prze艂贸偶 do puszki. Ciasteczka mo偶na poprzek艂ada膰 papierem, aby si臋 nie skleja艂y. Najlepiej trzyma膰 w ch艂odnej kom贸rce lub w lod贸wce.

THERMOMIX:

  1. Do naczynia w艂贸偶 orzechy w艂oskie i rozdrobnij je 5 s / obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki.
  2. Do naczynia w艂贸偶 mas艂o, 艣mietan臋, mi贸d oraz cukier. Podgrzej 8 minut / 90stopni / obroty 2.
  3. Po tym czasie wsyp do naczynia orzechy w艂oskie oraz migda艂y. Ustaw 5 minut / 90 stopni / obroty wsteczne 2.
  4. Prze艂贸偶 mas臋 na blaszk臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia. Wyr贸wnaj i upiecz w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia 12-15 minut. Chodzi o to, aby ciasteczka si臋 zarumieni艂y.
  5. Po upieczeniu odstaw blaszk臋, aby wystyg艂a. 
  6. W naczyniu rozdrobnij czekolad臋 - 7 sekund / obroty 8. Ze 艣cianek naczynia zgarnij kopystk膮 czekolad臋. Ustaw 3 minuty / 50 stopni / obroty 2.
  7. Roztopion膮 czekolad膮 polej wierzch upieczonego blatu orzechowego. Pozostaw do ostygni臋cia.
  8. We藕 ostry n贸偶 i pokr贸j blat na ma艂e kwadraciki.
  9. Prze艂贸偶 do puszki. Ciasteczka mo偶na poprzek艂ada膰 papierem, aby si臋 nie skleja艂y. Najlepiej trzyma膰 w ch艂odnej kom贸rce lub w lod贸wce.



ciasteczka

ciasteczka florentynki


florentynki




1 komentarz :

  1. Moja rodzina uwielbia domowe wypieki, dlatego przynajmniej raz w tygodniu przyrz膮dzam jakie艣 艂akocie. Cz臋sto pomagaj膮 mi w tym c贸rki. Mo偶na tak naprawd臋 mi艂o sp臋dzi膰 czas. Najwi臋kszym powodzeniem w moim domu ciesz膮 si臋 r贸偶nego rodzaju ciasteczka (zw艂aszcza te z czekolad膮). Cz臋sto szukam nowych pomys艂贸w i tak trafi艂am na florentynki. Wysz艂y bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger