wrze艣nia 23, 2020

馃尠 orzechowe muffinki


Ostatnio wpad艂am na pomys艂, 偶eby piec w niedziel臋 wieczorem muffinki, kt贸re potem przez ca艂y tydzie艅 dorzucam do 艣niadani贸wki. Je艣li wyjdzie Wam za du偶o to mo偶ecie je 艣mia艂o zamrozi膰 albo upiec z po艂owy sk艂adnik贸w. 

CO POTRZEBUJEMY:


suche sk艂adniki:

  • 1,5 szklanki m膮ki pszennej
  • 0,5 szklanki m膮ki gryczanej lub innej pe艂noziarnistej
  • 2 艂y偶eczki pdp
  • 1/2 艂y偶eczki sody
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • tabliczka pokrojonej czekolady

mokre sk艂adniki:

  • 2/3 szklanki mas艂a orzechowego
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 2/3 szklanki gazowanego napoju
  • 1/3 szklanki kwa艣nej 艣mietany
  • 2 jajka

DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj 2 miski. W jednej misce wymieszaj sk艂adniki mokre, a w drugiej suche. 
  2. Nast臋pnie po艂膮cz wszystko razem. Na艂贸偶 mas臋 do papilotek. 
  3. Piecz 5 minut w temp 220 stopni, a potem obni偶 temp do 180 stopni i piecz jeszcze 15 minut. 
  4. Wychodzi oko艂o 12 du偶ych babeczek lub 20 ma艂ych.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. W misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki. 
  2. W naczyniu TM umie艣膰 wszystkie mokre sk艂adniki i zmiksuj - 6 sekund / obroty 4-5.
  3. Wsyp do naczynia suche sk艂adniki po艂膮cz z mokrymi 10 sekund / obroty 4. Zgarnij kopystk膮 mas臋 ze 艣cianek naczynia i jeszcze raz zamieszaj 10 sekund / obroty 4.
  4. Na艂贸偶 mas臋 do papilotek.
  5. Piecz 5 minut w temp 220 stopni, a potem obni偶 temp do 180 stopni i piecz jeszcze 15 minut. 
  6. Wychodzi oko艂o 12 du偶ych babeczek lub 20 ma艂ych.


Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger