pa藕dziernika 17, 2019

馃悷 GRAVLAX czyli 艂oso艣 marynowany po skandynawsku

艂oso艣

Sama ju偶 nie wiem, gdzie po raz pierwszy ujrza艂am tego 艂ososia, ale od razu wiedzia艂am, 偶e musz臋 go przygotowa膰. GRAVLAX to surowy 艂oso艣 zamarynowany w soli i cukrze. Dzi臋ki temu 艣cina si臋 bia艂ko i po 24 godzinach mamy gotow膮 przek膮sk臋. Osobi艣cie trzymam go w marynacie troch臋 d艂u偶ej 2-3 dni i jest w贸wczas rewelacyjny. Je艣li jeste艣 "ryboszem" gravlax podbije twoje serce.

CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 700-800 g surowego 艂ososia
  • 400 g grubej soli morskiej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 35 ziaren ziela angielskiego
  • 35 ziaren ja艂owca
  • 15 ziaren pieprzu r贸偶owego
  • koperek - oko艂o 3 szklanki posiekanego koperku

DO DZIE艁A:

  1. Ziarna ja艂owca, ziela angielskiego i pieprzu rozgnie膰 w mo藕dzierzu. 
  2. Do miski wsyp s贸l, cukier, koper oraz zmia偶d偶one przyprawy. Wymieszaj.
  3. Przygotuj naczynie, w kt贸rym 艂oso艣 zmie艣ci si臋 na p艂asko. Na dno naczynia wysyp 1/4 soli. Po艂贸偶 艂ososia sk贸r膮 do do艂u i przysyp go pozosta艂膮 sol膮 z przyprawami i koprem. 
  4. Naczynie szczelnie zakryj i wstaw do lod贸wki, najlepiej na 48 godzin. Po tym czasie odlej wod臋 i oczy艣膰 艂ososia z marynaty. 
  5. Gravlax jest gotowy. Mo偶esz go posypa膰 艣wie偶膮 porcj膮 koperku. Najlepiej kroi膰 go pod skosem i podawa膰 na desce. Jadamy te偶 go na obiad z ziemniakami w mundurkach i sosem czosnkowym. Pycha!
艂oso艣 marynowany

skandynawski przepis

艂oso艣 po skandynawsku

艂oso艣

2 komentarze :

  1. Ile i w jaki spos贸b mo偶na przechowywa膰 takiego 艂ososia?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 艁ososia trzymam oczywi艣cie w lod贸wce, zawini臋ty w foli臋 aluminiow膮. U nas le偶akowa艂 oko艂o tygodnia.

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger