stycznia 30, 2019

馃嵅 Pad Thai z marynowanym tofu

sma偶ony makaron

Od kiedy odkry艂am azjatyck膮 knajpk臋 PHO MAI HIEN na warszawskim targowisku przy ulicy Bakalarskiej, oszala艂am na punkcie tej kuchni. Jad艂am ju偶 w wielu barach z tzw. chi艅szczyzn膮, ale ten jest wyj膮tkowy. Gotuj膮 tu prawdziwi Wietnamczycy. Przygotowuj膮 dania wg swoich tradycyjnych receptur. Mo偶na by si臋 zastanowi膰 sk膮d bior膮 nietypowe sk艂adniki do swoich potraw. Ot贸偶 na targowisku s膮 te偶 sklepy z orientaln膮 obs艂ug膮 i towarem prosto z Azji. Zaopatrywa艂am si臋 ju偶 w nich kilka razy. Dzi臋ki temu moje sushi czy zupa PHO wychodzi艂y rewelacyjne. 
Tym razem zapraszam Was na kolejne danie inspirowane Azj膮 - tym razem b臋dzie to kuchnia tajska. Przyrz膮dzamy PAD THAI.

CO POTRZEBUJEMY:

  • opakowanie makaronu ry偶owego (najlepiej wst膮偶ki 3-5 mm)
  • opakowanie naturalnego tofu
marynata do tofu:
  • 2 z膮bki czosnku
  • 艣wie偶y imbir (oko艂o 3 cm korzenia)
  • 5 艂y偶ek oleju
  • 4 艂y偶ki sosu sojowego
  • 2 艂y偶eczki miodu
  • 1 艂y偶eczka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
pozosta艂e sk艂adniki:
  • 艣wie偶y imbir (oko艂o 3 cm korzenia)
  • 3 z膮bki czosnku
  • olej do sma偶enia
  • 1 艂y偶ka pasty chilli lub 2-3 艣wie偶e papryczki chilli drobno posiekane
  • 1 czubata 艂y偶ka br膮zowego cukru
  • 2 艂y偶ki sosu rybnego
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
  • 1 ma艂a cukinia
  • 1 cebula (mo偶e by膰 czerwona)
  • 2-3 艂y偶ki suszonych krewetek (opcjonalnie)
  • cebula dymka
  • 艣wie偶a kolendra
  • limonka


DO DZIE艁A:

  1. Pokr贸j tofu w niedu偶膮 kostk臋.
  2. Przygotuj marynat臋. Obierz czosnek i imbir. Do miseczki w艂贸偶 2 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋 , imbir starty na drobnej tarce). Wlej olej, sos sojowy, mi贸d i sos ostrygowy. Wymieszaj do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. 
  3. Zalej tofu marynat膮. Niech ka偶dy kawa艂ek b臋dzie ni膮 oblepiony. Wstaw do lod贸wki na minimum godzin臋.
  4. Cukini臋 pokr贸j w cieniutkie plasterki. Mo偶na to zrobi膰 no偶ykiem do obierania. Cebul臋 posiekaj w grubsze pi贸rka.
  5. Dymk臋 i kolendr臋 posiekaj.
  6. Limonk臋 pokr贸j w 膰wiartki.
  7. Gotowanie makaronu:
    • Zalej makaron zimn膮 wod膮. Odstaw na 5 minut. W tym czasie zagotuj wod臋 w du偶ym garnku. Po odcedzeniu makaronu w艂贸偶 go do gotuj膮cej si臋 wody. Gotuj 7 minut. Odced藕 i zalej zimn膮 wod膮. Po kilku minutach ponownie odced藕 makaron. Dzi臋ki tym zabiegom makaron nie si臋 b臋dzie klei艂.
  8. Na g艂臋bokiej patelni rozgrzej olej. Wrzu膰 przetarty czosnek i imbir, past臋 chilli oraz sos sojowy i rybny. Przesma偶 sk艂adniki. Dodaj pokrojone warzywa - najpierw cebul臋, a po chwili cukini臋. 
  9. Po chwili dodaj odcedzony makaron. Sma偶 przez kilka minut i nast臋pnie prze艂贸偶 makaron do garnka.
  10. Na tej samej patelni rozgrzej olej. Sma偶 tofu. Wyk艂adaj usma偶one kawa艂ki na talerz wy艂o偶ony papierem.
  11. Na艂贸偶 na talerz makaron, na wierzchu uk艂adaj kawa艂ki tofu. Posyp dymk膮 i kolendr膮. Podawaj z kawa艂kiem limonki.






Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger