marca 17, 2018

馃嵁 pyszny sernik z batatami - bez glutenu



Gdybym nie zdradzi艂a rodzince, 偶e doda艂am do sernika bataty to nawet by si臋 nie zorientowali. Ale profilaktycznie przyzna艂am si臋 jak ju偶 zjedli, 偶eby przypadkiem nie natkn臋li si臋 na przepis  na blogu ;) bo.... s艂odkich ziemniak贸w moi nie lubi膮. Jednak wersja sernika z dodatkiem tego warzywa zasmakowa艂a domownikom, z czego bardzo si臋 ciesz臋. Sernik jest zwarty i w po艂膮czeniu z polew膮 czekoladow膮 tworzy pyszny deser. Mam nadziej臋, 偶e i Wy si臋 skusicie. Serdecznie polecam!

CO POTRZEBUJEMY:

  • 750 g t艂ustego, bia艂ego twarogu
  • 300 g ugotowanych batat贸w (surowy b臋dzie wa偶y艂 oko艂o 650g)
  • 60 g mas艂a (czyli oko艂o 2 艂y偶ki)
  • 3 du偶e jajka
  • 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1 艂y偶ka cukru waniliowego (u偶ywam tego ➡️ przepis na domowy cukier waniliowy)
  • 1 艂y偶eczka olejku migda艂owego
  • 1 艂y偶eczka olejku smietankowego
polewa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 艂y偶ki mleka


DO DZIE艁A:

  1. Bataty obierz. W艂贸偶 do malaksera wraz z jajkami i olejkami. Zmiksuj na puree i prze艂贸偶 do du偶ej miski, w kt贸rej b臋dziesz miesza膰 docelowo wszystkie sk艂adniki.
  2. W艂贸偶 do malaksera bia艂y ser, mi臋kkie mas艂o oraz cukier. Miksuj do czasu uzyskania puszystej masy. Prze艂贸偶 do batat贸w.
  3. Wymieszaj ser z batatami na jednolit膮 mas臋. Przelej do tortownicy. U偶y艂am tortownicy o 艣rednicy 24 cm, ale lepsza b臋dzie mniejsza - sernik w贸wczas b臋dzie wy偶szy.
  4. Do nagrzanego (180 stopni) piekarnika wstaw na najni偶szy poziom blaszk臋 z wod膮. Na poziom wy偶ej na tzw. "偶eberkach" postaw ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, a nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 160 stopni i piecz kolejne 30 minut.
  5. Po upieczeniu nie otwieraj drzwiczek piekarnika przez minimum 30 minut, a najlepiej przez godzin臋. Po tym czasie wyci膮gnij sernik i pozostaw, aby spokojnie wystyg艂. Na koniec wstaw go do lod贸wki. Dzi臋ki temu jego konsystencja b臋dzie zwarta i 艂atwiej b臋dzie si臋 go kroi膰.
  6. Polewa: czekolad臋 posiekaj. W艂贸偶 do rondelka i dodaj mleko. Na minimalnym ogniu , ci膮gle mieszaj膮c po艂膮cz oba sk艂adniki. Polew膮 udekoruj ciasto.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia w艂贸偶 ugotowanego batata. Dodaj jajka, olejki i zmiksuj 10 sekund / obroty 5. Nast臋pnie 艣ci膮gnij kopystk膮 mas臋 ze 艣cianek i zmiksuj ponownie 7 sekund / obroty 4. Prze艂贸偶 do miseczki.
  2. Do naczynia dodaj bia艂y ser, mas艂o oraz cukier. Miksuj przez 2 minuty / obroty 4. Gdy ser b臋dzie jedwabisty - dodaj mas臋 batatow膮 - zamieszaj 40 sekund / obroty 5. 
  3. Przelej mas臋 do tortownicy. U偶y艂am tortownicy o 艣rednicy 24 cm, ale lepsza b臋dzie mniejsza - sernik w贸wczas b臋dzie wy偶szy.
  4. Do  nagrzanego (180 stopni) piekarnika wstaw na najni偶szy poziom blaszk臋 z wod膮. Na poziom wy偶ej na tzw. "偶eberkach" postaw ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, a nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 160 stopni i piecz kolejne 30 minut.
  5. Po upieczeniu nie otwieraj drzwiczek piekarnika przez minimum 30 minut, a najlepiej przez godzin臋. Po tym czasie wyci膮gnij sernik i pozostaw, aby spokojnie wystyg艂. Na koniec wstaw go do lod贸wki. Dzi臋ki temu jego konsystencja b臋dzie zwarta i 艂atwiej b臋dzie si臋 go kroi膰.
  6. Polewa: czekolad臋 posiekaj. W艂贸偶 do rondelka i dodaj mleko. Na minimalnym ogniu , ci膮gle mieszaj膮c po艂膮cz oba sk艂adniki. Polew膮 udekoruj ciasto.





5 komentarzy :

  1. pysznie wygl膮da

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ciekawy pomys艂 z tymi batatami :) Podziwiam, 偶e nawet cukier waniliowy sama przyrz膮dzasz. Ja zawsze id臋 na 艂atwizn臋 i bezglutenowy z oetkera kupuj臋, 偶eby by艂o szybciej. Przepis wypr贸buj臋 na 艣wi臋ta.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 za mi艂y komentarz :) cukier waniliowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i wystarcza na prawd臋 na bardzo d艂ugo. Polecam, bo jego zapach jest na prawd臋 fantastyczny :)

      Usu艅
  3. Dominika, sernik ju偶 si臋 piecze.
    Chcia艂am jedynie zapyta膰 o mas艂o.
    W przepisie podane jest dwie 艂y偶ki mas艂a, natomiast w wykonaniu ju偶 nic o ma艣le nie ma wspomniane.

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger