kwietnia 06, 2017

馃崰 偶urek z batatem




呕urek to zupa, kt贸ra od zawsze by艂a podawana w moim rodzinnym domu na 艣niadanie wielkanocne. Bez 偶urku nie wyobra偶am sobie tych 艣wi膮t. Przyznam te偶, 偶e do dzi艣 nie potrafi臋 powiedzie膰, czym r贸偶ni si臋 偶urek od bia艂ego barszczu. Niekt贸rzy u偶ywaj膮 tych nazw zamiennie, ale s膮 te偶 tacy, kt贸rzy uwa偶aj膮, 偶e to zupe艂nie dwie odmienne zupy.
W tym roku tradycyjnie przygotuj臋 偶urek, ale w nieco nowej ods艂onie. B臋dzie to 偶urek z batatmi. Smak batat贸w zosta艂 z艂amany przez chrzan, a ca艂o艣膰 dope艂nia aromat w臋dzonego boczku. Teraz tylko zastanawiam si臋 czy jest to jeszcze 偶urek czy mo偶e bia艂y barszcz… :) ?

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 du偶a cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • olej
  • kawa艂ek bia艂ej kie艂basy (oko艂o 150 g) - opcjonalnie
  • 150 g w臋dzonego boczku
  • 1 litr wody
  • 2 艂y偶eczki bulionetki (przepis znajdziecie T U T A J )
  • 1 batat
  • 3 li艣cie laurowe, 3 ziela angielskie, s贸l, pieprz
  • 220 g zakwasu 呕uru艣 dziadunia z „Ogr贸dek Dziadunia”
  • 3 du偶e 艂y偶ki 艣mietany 18%
  • 3 suszone grzyby (uprzednio namoczone)
  • 1 艂y偶eczka chrzanu
  • 2 艂y偶ki majeranku

DO DZIE艁A:
Obierz cebul臋, czosnek i batata. Batata i boczek pokr贸j w kostk臋, a kie艂bas臋 w plasterki. Czosnek przeci艣nij przez prask臋.
Rozgrzej na patelni 艂y偶k臋 oleju i przesma偶 cebulk臋. Gdy si臋 zeszkli dodaj czosnek, boczek oraz kie艂bas臋. Przykryj patelni臋 pokryw膮 i du艣 przez kilka minut. Nast臋pnie prze艂贸偶 wszystko do garnka, zalej wod膮. Gdy si臋 zagotuje dodaj batata, bulionetk臋 oraz ziele angielskie i li艣cie laurowe. Po oko艂o 10 minutach dodaj namoczone grzyby oraz zakwas. Przypraw sol膮 i pieprzem do smaku. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj chrzan i majeranek, a na koniec 艣mietan臋. 
Smacznego!

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Obierz cebul臋, czosnek i batata. Batata i boczek pokr贸j w kostk臋, a kie艂bas臋 w plasterki. 
2. Na wiruj膮ce no偶e (obroty 5) wrzu膰 cebul臋 pokrojon膮 w 膰wiartki oraz czosnek. Zgarnij kopystk膮 na dno naczynia. Wlej 艂y偶k臋 oleju - ustaw 2 minuty / VAROMA / obroty 1.
3. Wrzu膰 do naczynia boczek i kie艂bas臋 - ustaw 2 minuty / VAROMA / obroty 1.
4. Zalej wod膮. Dodaj batata, bulionetk臋 oraz ziele angielskie i li艣cie laurowe - 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
5. Dodaj namoczone grzyby oraz zakwas. Przypraw sol膮 i pieprzem do smaku - 10 minut / 100 stopni obroty wsteczne 1.
6. Po tym czasie dodaj chrzan i majeranek, a na koniec 艣mietan臋. 
Smacznego!

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • 呕urek dobrze smakuje z ugotowanymi jajkami oraz chlebem.
  • Przy specjalnych okazjach (jak w艂a艣nie 艣wi臋ta) mo偶na podawa膰 偶urek w chlebku. Wygl膮da to bardzo fajnie. A same chlebki mo偶na zakupi膰 w lokalnych piekarniach. 
  • 呕uru艣 Dziadunia mo偶na zakupi膰 w sklepie online - LINK DO SKLEPU KLIKNIJ
  • zamiennie za bulionetk臋 mo偶ecie u偶y膰 kostki roso艂owej o dobrym sk艂adzie ;) 












Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger