lutego 26, 2017

馃崑cytrynowo-waniliowe chia



Moje pierwsze podej艣cie do nasion chia nie by艂o udane. Nie specjalnie pasowa艂 mi smak i konsystencja. Jednak przepis udoskonali艂am i mog臋 艣mia艂o poleci膰 ten deser. Waniliowo-cytrynowe chia to dobry pomys艂 na pocz膮tek dnia lub na podwieczorek. Tym bardziej, 偶e nasiona sza艂wii hiszpa艅skiej (bo o nich w艂a艣nie mowa) zawieraj膮 sporo bia艂ka i dzi臋ki temu po takim niepozornym deserku jeste艣my syci.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 szklanka mleka
  • 4 - 5 sporych 艂y偶ek nasion chia
  • 1 艂y偶eczka esencji waniliowej
  • 1 艂y偶ka soku z cytrynek dziadunia - znajdziecie je T UT A J
  • 1 艂y偶ka syropu klonowego (opcjonalnie)


DO DZIE艁A:
Nasiona wsyp do mleka i wymieszaj. Dodaj wanili臋, syrop i sok z cytryny. Zamieszaj i wstaw do lod贸wki. Mieszaj przez godzin臋 co 15 minut. Potem zamieszaj po kolejnej godzinie i pozostaw w lod贸wce na kilka godzin - a najlepiej na ca艂膮 noc. Podawaj z owocami.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Najlepiej przygotuj deser w s艂oiku, aby m贸c zamkn膮膰 naczynie. W贸wczas zapachy w lod贸wce nie b臋d膮 si臋 miesza膰. 
  • Mleko krowie mo偶na zast膮pi膰 mlekiem ro艣linnym.
  • Waniliowo-cytrynowe chia bardzo dobrze smakuje z pomara艅czami.











Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger