sierpnia 28, 2018

馃崫 spaghetti paprykowo-pomidorowe


Kiedy wracacie do domu po wyjazdowym weekendzie lub po prostu po urlopie przyda si臋 jaki艣 przepis na co艣 szybkiego, ale r贸wnocze艣nie smacznego. M贸j mi臋so偶erny Pan Robak kr臋ci艂 pocz膮tkowo nosem na t膮 wersj臋 spaghetti. Ale ju偶 po pierwszym spr贸bowaniu widzia艂am, 偶e zosta艂 kupiony. Smak to po prostu petarda! Zatem wyci膮gajcie produkty i do dzie艂a.


CO POTRZEBUJEMY

  • ok. 350-400 g makaronu spaghetti
  • 250-300 g pomidork贸w koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ma艂y z膮bek czosnku
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • 4 czubate 艂y偶ki paprykowej pasty AJVAR
  • 2-3 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego
  • twardy ser typu parmezan (do posypania przed podaniem)
  • s贸l i pieprz


DO DZIE艁A:

  1. Nastaw wod臋 na makaron.
  2. Pomidorki umyj pod bie偶膮c膮 wod膮. Osusz i przekr贸j na p贸艂.
  3. Cebul臋 drobno posiekaj i podsma偶 na ma艣le uwa偶aj膮c, aby si臋 nie przypali艂o. Pod koniec wrzu膰 na patelni臋 pomidorki oraz czosnek przeci艣ni臋ty przez prask臋 i delikatnie wszystko podsma偶. Pomidorki powinny zmi臋kn膮膰, ale zachowa膰 sw贸j kszta艂t.
  4. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedzaj膮c zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania.
  5. Nast臋pnie do pomidor贸w na patelni dodaj makaron i sma偶. 
  6. W misce po艂膮cz ajvar z koncentratem i dolej wod臋 z gotowania. Podlej sosem makaron i dok艂adnie wymieszaj na patelni. Chwil臋 jeszcze sma偶. Przed podaniem posyp tartym parmezanem.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia wlej 1200 g wody. Ustaw 13 minut / 100 stopni / obroty 1.
  2. Pomidorki umyj pod bie偶膮c膮 wod膮. Osusz i przekr贸j na p贸艂.
  3. Cebul臋 drobno posiekaj i podsma偶 na ma艣le uwa偶aj膮c, aby si臋 nie przypali艂o. Pod koniec wrzu膰 na patelni臋 pomidorki oraz czosnek przeci艣ni臋ty przez prask臋 i delikatnie wszystko podsma偶. Pomidorki powinny zmi臋kn膮膰, ale zachowa膰 sw贸j kszta艂t.
  4. Gdy woda w TM sie zagotuje, wsyp s贸l przez otw贸r w pokrywie i nast臋pnie w艂贸偶 makaron. B臋dzie on wystawa艂 z naczynia, ale z czasem wejdzie ca艂y do 艣rodka. Ustaw czas gotowania wg czasu na opakowaniu / 100 stopni / obroty wsteczne. Przed zako艅czeniem sprawd藕 makaron i ewentualnie wyd艂u偶 czas gotowania o 1 minut臋. Odcedzaj膮c zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania.
  5. Nast臋pnie do pomidor贸w na patelni dodaj makaron i sma偶. 
  6. W misce po艂膮cz ajvar z koncentratem i dolej wod臋 z gotowania. Podlej sosem makaron i dok艂adnie wymieszaj na patelni. Chwil臋 jeszcze sma偶. Przed podaniem posyp tartym parmezanem.

spaghetti warzywne

spaghetti


spaghetti

spaghetti paprykowe

spaghetti paprykowe

1 komentarz :

  1. Pi臋kne zdj臋cia. Sprawdza si臋 powiedzenie, 偶e pi臋kno tkwi w prostocie ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger