maja 13, 2017

馃嵃 ciasto ucierane z rabarbarem





Dzi艣 si臋gam do przepisu starego jak 艣wiat. Korzystam z niego, gdy piek臋 ciasto, kt贸rego nie b臋dzie je艣膰 Pan Robak. A to oznacza, 偶e ciasto jest z owocami. Wiosn膮 i latem, gdy mamy do wyboru przer贸偶ne owoce - to wprost idealny wypiek. To sezonowe ciasto upiek艂am dzi艣 z rabarbarem i truskawkami, a Ma艂y Robaczek zabierze je  na jutrzejszy piknik u Marysi :)


CO POTRZEBUJEMY:
  • kostka mas艂a
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • rabarbar, truskawki (lub inne owoce sezonowe)


DO DZIE艁A:
Rabarbar oczy艣膰 i pokr贸j 艂odygi na drobne kawa艂ki. M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Form臋 do ciasta wy艂贸偶 papierem. Ustaw piekarnik na 180 stopni, aby nagrza艂 si臋 w mi臋dzyczasie. 
Mas艂o , cukier oraz cukier waniliowy zmiksuj na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie - ciagle miksuj膮c - dodawaj po jajku, a gdy dodasz ju偶 wszystkie - dodawaj do masy po 艂y偶ce m膮ki. 
Prze艂贸偶 mas臋 do formy. Na wierzchu u艂贸偶 owoce - lekko je dociskaj膮c, aby zatopi艂y si臋 w cie艣cie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 45-50 minut (lub do suchego patyczka) w 180 stopniach. 
Gdy ciasto ostygnie mo偶esz je opr贸szy膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Rabarbar oczy艣膰 i pokr贸j 艂odygi na drobne kawa艂ki. M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Form臋 do ciasta wy艂贸偶 papierem. Ustaw piekarnik na 180 stopni, aby nagrza艂 si臋 w mi臋dzyczasie. 
2. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki wg podanej kolejno艣ci - poza rabarbarem lub owocami, kt贸re wybrali艣cie. Ustaw 1 minut臋 / obroty 4. Nast臋pnie ustaw INTERWA艁 na kolejn膮 minut臋.
3. Prze艂贸偶 mas臋 do formy. Na wierzchu u艂贸偶 owoce - lekko je dociskaj膮c, aby zatopi艂y si臋 w cie艣cie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. 
4. Gdy ciasto ostygnie mo偶esz je opr贸szy膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Gdy dodajecie rabarbar lub inne kwa艣ne owoce mo偶ecie je posypa膰 cukrem przed wstawieniem do piekarnika.
  • Ciasto jest te偶 bardzo dobre przygotowania mufinek.
  • Robi si臋 ekspresowo - idealny wypiek, gdy masz niezapowiedzianych go艣ci.









Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger