marca 24, 2017

馃敹 kr贸wkowy andrucik



Andruty robi艂a moja Mama gdy by艂am dzieckiem. Czasami z mas膮 czekoladow膮, a czasami z kr贸wk膮. Dzisiaj to taki troch臋 zapomniany przysmak, ale warto si臋gn膮膰 do przepisu i zaskoczy膰 rodzin臋 smako艂ykiem z czas贸w dzieci艅stwa. Ostatnio przygotowa艂am wafelki prze艂o偶one mas膮 kr贸wkow膮 na przyj臋cie urodzinowe C贸rki. Prawd臋 m贸wi膮c sama mnie prosi艂a, aby je zrobi膰. Jad艂a je ostatnio u Cioci Beatki w Olsztynie i zasmakowa艂y jej ogromnie. 呕yczenie spe艂ni艂am :) a przepis dla Was poni偶ej.


CO POTRZEBUJEMY:
  • paczka wafli
  • puszka s艂odzonego mleka skondensowanego
  • ok. 120 g mas艂a
  • opcjonalnie* 2 艂y偶ki domowej nutelli (przepis T U T A J) lub kakao 


DO DZIE艁A:
Puszk臋 mleka (nieotwart膮) w艂贸偶 do garnka. Zalej wod膮 tak, aby by艂a przykryta. Gotuj przez oko艂o 2,5 godziny od momentu zagotowania si臋 wody. Po tym czasie wyjmij puszk臋 i poczekaj, a偶 wystygnie.
Mas艂o utrzyj na puszyst膮 mas臋, dodawaj po 艂y偶ce masy kajmakowej. Je艣li dodajesz kakao lub nutell臋, dodaj j膮 na ko艅cu.
Przek艂adaj wafle mas膮. Na ko艅cu doci艣nij andruta czym艣 ci臋偶kim, np. desk膮 i grub膮 ksi膮偶k膮 i pozostaw na kilka godzin, aby 艂adnie si臋 sklei艂.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Puszk臋 mleka (nieotwart膮) w艂贸偶 do garnka. Zalej wod膮 tak, aby by艂a przykryta. Gotuj przez oko艂o 2,5 godziny od momentu zagotowania si臋 wody. Po tym czasie wyjmij puszk臋 i poczekaj, a偶 wystygnie.
2. Za艂贸偶 w naczyniu motylek i w艂贸偶 mas艂o 4 minuty / 37 stopni / obroty 4.
3. Po oko艂o 2 minutach dodawaj po 艂y偶ce kajmaku. Je艣li dodajesz kakao lub nutell臋 dodaj j膮 na ko艅cu.
4. Przek艂adaj wafle mas膮. Na ko艅cu doci艣nij andruta czym艣 ci臋偶kim, np. grub膮 ksi膮偶k膮 i pozostaw na kilka godzin, aby 艂adnie si臋 sklei艂.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Wafle najlepiej przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej. Je艣li postoi przez noc - nast臋pnego dnia b臋dzie dobrze sklejony.
  • Je艣li chodzi o krojenie, to radz臋 u偶ywa膰 no偶a z pi艂k膮, poniewa偶 najlepiej si臋 sprawdza przy krojeniu tego smako艂yku. 







2 komentarze :

  1. Ooo jak mi mi艂o 馃槏 Ja zawsze na 艣wi臋ta robi臋 andruty bo i szybko i smacznie 馃構 W sprzedarzy s膮 gotowe masy i na tegoroczn膮 Wielkanoc Tosia zrobi艂a o smaku orzechowym oraz tiramisu. Ale klasyk kajmakowy najlepszy 馃憤

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. smak tiramisu - to musi by膰 przepyszne :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger