czerwca 27, 2016

馃崪 tajska zupa z groszkiem






Zainspirowa艂 mnie groszek, kt贸ry w trakcie zakup贸w w osiedlowym warzywniaku pu艣ci艂 do mnie oko i ju偶 wtedy wiedzia艂am, 偶e stanie si臋 on bohaterem obiadu. Tym razem ilo艣膰 sk艂adnik贸w jest znaczna, ale uwierzcie, 偶e warto. Zupa jest s艂odko-pikantna, lekko chrupi膮ca i fantastyczna na letnie dni.

CO POTRZEBUJEMY:
groszek cukrowy 20 dag
2 marchewki
peczek kopru
szczypior z cebulk膮
1/2 czerwonej cebuli
1 jajko
1 艂y偶ka pasty curry (偶贸艂ta)
bulion - 2 litry 
1/2 cytryny
mleczko kokosowe w puszce
ulubiony makaron, najlepiej ry偶owy 
s贸l, cukier
sa艂ata rzymska


DO DZIE艁A:
Cebule pokr贸j w pi贸rka, marchew w s艂upki i wrzu膰 na rozgrzany olej kokosowy. Nast臋pnie dodaj posiekany szczypior, koper oraz ugotowany makaron. Zamieszaj i wbij jajko. Szybkimi ruchami rozprowad藕 jajko w艣r贸d wszystkich sk艂adnik贸w. Zalej bulionem. Wrzu膰 groszek i gotuj kilka minut. Dodaj past臋 curry i mleczko. Cytryn臋 wyci艣nij i wrzu膰 sk贸rk臋 do gotowania - daje fajny orientalny posmak. Dopraw sol膮 i cukrem.
Sa艂at臋 posiakaj, u艂贸偶 na talerzu i nalewaj na ni膮 pyszn膮 zupk臋. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Mo偶na podawa膰 z pieczywem lub gotowanym jajkiem.












7 komentarzy :

  1. czy mozemy czym艣 zast膮pi膰 paste curry? mam na ni膮 uczulenie :/

    OdpowiedzUsu艅
  2. Marta - pasta curry nadaje ostro艣ci zupie. W tym przypadku mo偶e zast膮pi膰 ja po prostu papryczk膮 chili 馃尪 i czyst膮 przypraw膮 curry (dla koloru) lub kurkum膮. Spr贸buj i daj znac prosze jak wysz艂o 馃槉

    OdpowiedzUsu艅
  3. To porywam misk臋 :) Wygl膮da i brzmi fantastycznie :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. mm uwielbiam zup臋 tajsk膮, cho膰 moja znacznie si臋 r贸偶ni, ale mo偶na eksperymentowa膰 na r贸偶ne sposoby. Buziaki wakacyjne . Madziorka

    OdpowiedzUsu艅
  5. Bardzo ciekawy i 艂adny przepis. Musz臋 to zrobi膰! :-)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger