czerwca 07, 2018

馃崶 rabarbarowa chmurka





Pami臋tacie jak kiedy艣 biega艂o si臋 po podw贸rku z rabarbarem w jednej r臋c臋 i cukrem w papierowym sto偶ku w drugiej? Ja to pami臋tam doskonale, podobnie jak zawody w pluciu pestkami z czere艣ni albo wysysanie soku z kwiat贸w bluszczyka kurdybanka. Te wspomnienia wi膮偶膮 si臋 z latem, ale te偶 z moimi urodzinami, poniewa偶 jako zodiakalny bli藕niak mam to szcz臋艣cie, 偶e w czerwcu na wyci膮gni臋cie r臋ki s膮 pyszne sezonowe owoce. Tradycyjnie na urodziny mog艂am liczy膰 na biszkopta z kremem budyniowym, truskawkami i galaretk膮. Wprost uwielbiam to ciacho! I mia艂am je nawet upiec na tegoroczne urodziny, ale sta艂o si臋 inaczej. Moja c贸rcia rozsmakowa艂a si臋 w rabarbarze, wi臋c postanowi艂am p贸j艣膰 za ciosem i upiek艂am tart臋. Nazwa艂am j膮 rabarbarow膮 chmurk膮. Smakuje ob艂臋dnie. Ale proponuj臋, aby艣cie j膮 upiekli i przekonali si臋 sami :)


Sk艂adniki na ciasto kruche:
  • 200 g m膮ki pszennej
  • 120 g zimnego mas艂a
  • 60 g cukru pudru
  • 3 偶贸艂tka
  • szczypta soli
Sk艂adniki na nadzienie rabarbarowe:
  • 650 g rabarbaru (oko艂o 6-7 lasek)
  • 6-7 艂y偶ek cukru
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
Sk艂adniki na bez臋
  • 3 bia艂ka
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru (oko艂o 80 g)
Dodatkowo:
  • p艂atki migda艂owe

DO DZIE艁A:
  1. Przesiej m膮k臋, dodaj mas艂o i szybko posiekaj no偶em, a偶 do momentu uzyskania ciasta przypominaj膮cego kruszonk臋. Dodaj cukier, s贸l oraz 偶贸艂tka. Szybko zagnie膰.
  2. Ciasto owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na minimum godzin臋.
  3. Form臋 do tarty posmaruj mas艂em. 
  4. Ciasto po wyj臋ciu z lod贸wki po艂贸偶 na papierze do pieczenia, przykryj drugim kawa艂kiem papieru i rozwa艂kuj na kszta艂t tarty. Prze艂贸偶 do formy i w艂贸偶 ponownie do lod贸wki na p贸艂 godziny. 
  5. Nast臋pnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. 
  6. Po wyj臋ciu ciasta z lod贸wki ponak艂uwaj je widelcem. Przykryj papierem i obci膮偶 ceramicznymi kulkami lub grochem/fasol膮. 
  7. Wstaw ciasto do piekarnika, obni偶 temperatur臋 do 200 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij obci膮偶enie i wstaw ponownie na 5-7 minut - do zarumienienia ciasta.
  8. Rabarbar umyj i pokr贸j na 1-2 cm kawa艂ki. Nie obieraj.
  9. Na patelni roztop mas艂o. Nast臋pnie wrzu膰 rabarbar i dosyp cukier. Uwa偶aj, aby si臋 nie przypali艂. Przesma偶 do czasu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci i woda odparuje. Odstaw do ostygni臋cia.
  10. Gdy rabarbar przestygnie wy艂贸偶 go na upieczone ciasto.
  11. Bia艂ka z dodatkiem soli ubij na sztywn膮 pian臋. Pod koniec ubijania dodawaj cukier. 
  12. Wy艂贸偶 bez臋 na ciasto z rabarbarem. Posyp p艂atkami migda艂贸w i piecz oko艂o 25 minut w 170 stopniach, a nast臋pnie dosusz  przez 15 minut w temperaturze 60 stopni.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia wsyp m膮k臋, dodaj mas艂o pokrojone w kawa艂ki, 偶贸艂tka, szczypt臋 soli oraz cukier. Przy pomocy kopystki wyr贸b ciasto 25 sekund / obroty 5. Wyjmij ciasto z TM i szybko zagnie膰.
  2. Ciasto owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na minimum godzin臋.
  3. Form臋 do tarty posmaruj mas艂em. 
  4. Ciasto po wyj臋ciu z lod贸wki po艂贸偶 na papierze do pieczenia, przykryj drugim kawa艂kiem papieru i rozwa艂kuj na kszta艂t tarty. Prze艂贸偶 do formy i w艂贸偶 ponownie do lod贸wki na p贸艂 godziny. 
  5. Nast臋pnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. 
  6. Po wyj臋ciu ciasta z lod贸wki ponak艂uwaj je widelcem. Przykryj papierem i obci膮偶 ceramicznymi kulkami lub grochem/fasol膮. 
  7. Wstaw ciasto do piekarnika, obni偶 temperatur臋 do 200 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij obci膮偶enie i wstaw ponownie na 5-7 minut - do zarumienienia ciasta.
  8. Rabarbar umyj i pokr贸j na kilkucentymetrowe kawa艂ki. Nie obieraj. Wrzu膰 do naczynia i ustaw 8 sekund / obroty 5.
  9. Do naczynia w艂贸偶 cukier, mas艂o i m膮k臋 ziemniaczan膮 i ustaw 7,5 minuty / 100 stopni / obroty 2. Po minucie 艣ci膮gnij pokrywk臋, aby woda mog艂a odparowa膰. PO zako艅czonej pracy TM odstaw rabarbar do ostygni臋cia.
  10. Gdy przestygnie, wy艂贸偶 go na upieczone ciasto.
  11. Do czystego i suchego naczynia wlej bia艂ka i s贸l. Ubijaj 1,5 minuty / obroty 3. Nast臋pnie ustaw kolejne 1,5 minuty / obroty 3 i dodawaj cukier przez otw贸r w pokrywie.
  12. Gotow膮 bez臋 wy艂贸偶 na ciasto. Posyp p艂atkami migda艂贸w i piecz oko艂o 25 minut w 170 stopniach, a nast臋pnie dosusz  przez 15 minut w temperaturze 60 stopni.





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger