stycznia 31, 2018

馃 kotleciki gryczano-serowe


Czy zosta艂a Wam kiedy艣 kasza gryczana, kt贸r膮 podawali艣cie do obiadu? U mnie ostatnio tak si臋 zdarzy艂o. Chwilk臋 zastanowi艂am si臋 co mo偶na z niej przygotowa膰 i wpad艂am na pomys艂, aby przerobi膰 j膮 w co艣 nieoczywistego. Tym sposobem powsta艂y gryczane sznycelki. 
Wa偶ne by艂o dla mnie, aby ograniczy膰 do minimum ilo艣膰 sk艂adnik贸w wg zasady im pro艣ciej tym smaczniej :) Dlatego do przygotowania kotlet贸w potrzebujecie tak na prawd臋 tylko 3 g艂贸wnych sk艂adnik贸w oraz przyprawy. Zapraszam.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej (oko艂o 100 g przed gotowaniem)
  • 200 g sera 偶贸艂tego
  • 2 艣rednie cebulki
  • olej
  • bu艂ka tarta - najlepiej PANKO
  • 1 艂y偶ka sosu sojowego
  • 1/2 艂y偶eczki mielonej kolendry
  • s贸l i pieprz do smaku


DO DZIE艁A:

  1. Cebul臋 obierz, pokr贸j w kostk臋 i przesma偶 na 艂y偶ce oleju. 
  2. Ser 偶贸艂ty zetrzyj na tarce.
  3. W misce wymieszaj ugotowan膮 kasz臋, starty ser oraz cebulk臋.Nast臋pnie przepu艣膰 mas臋 przez maszynk臋 do mi臋sa. Dodaj przyprawy i dok艂adnie wymieszaj.
  4. Z gotowej masy formuj kotleciki, obtaczaj w bu艂ce tartej i sma偶 na z艂oty kolor.
  5. Podawaj z ulubionymi sur贸wkami.


THERMOMIX DO DZIE艁A:


    1. Do naczynia wrzu膰 cebul臋 i ustaw 4 sekundy / obroty 5.
    2. Zgarnij cebulk臋 kopystk膮. Dodaj 艂y偶k臋 oleju i du艣 2 minuty / 100 stopni / obroty 1,5.
    3. Do naczynia wrzu膰 ser 偶贸艂ty pokrojony na du偶e kawa艂ki oraz kasz臋 gryczan膮. Dodaj przyprawy. Ustaw 20 sekund / obroty 8.
    4. Z  gotowej masy formuj kotleciki, obtaczaj w bu艂ce tartej i sma偶 na z艂oty kolor.
    5. Podawaj z ulubionymi sur贸wkami.




    Brak komentarzy :

    Publikowanie komentarza

    Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger