lutego 18, 2017

馃崬 chlebek zio艂owy


Pi膮tek wieczorem... okazuje si臋, 偶e w domu nie ma chleba na weekendowe 艣niadanie. A tu sami chlebo偶ercy, wi臋c zakasa艂am r臋kawy i upiek艂am chlebek zio艂owy. Jest tak smakowity, 偶e wystarczy tylko on i kubek dobrej kawy. Do tego szybki w przygotowaniu. Nie trzeba czeka膰 na wyrastanie ciasta, wi臋c nic tylko dzia艂a膰.

CO POTRZEBUJEMY:

  • sk艂adniki na mas艂o zio艂owe
    • 4 ga艂膮zki 艣wie偶ej bazyli
    • ma艂a gar艣膰 艣wie偶ej kolendry
    • p贸艂 艂y偶eczki soli
    • 2 z膮bki czosnku
    • 1 czerwona cebula
    • 60 g mas艂a
  • sk艂adniki na chleb
    • 20 g oleju
    • 1 艂y偶eczka soli
    • p贸艂 艂y偶eczki cukru
    • paczuszka suszonych dro偶d偶y
    • 300 g m膮ki pszennej
    • 150 g ciep艂ej wody

DO DZIE艁A:
Posiekaj zio艂a, czosnek przeci艣nij przez prask臋, a cebul臋 drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko z sol膮 i mas艂em. Odstaw.
Przesiej m膮k臋 do miski. Na 艣rodku zr贸b wg艂臋bienie, wlej ciep艂膮 wod臋, do kt贸rej wsyp dro偶d偶e, cukier i m膮k臋. Zamieszaj wszytko 艂y偶k膮, dodaj olej, a nast臋pnie zagnie膰 elastyczne ciasto. 
Wy艂贸偶 keks贸wk臋 papierem do pieczenia. 
Blat podsyp m膮k膮 i rozwa艂kuj ciasto  Najlepiej w prostok膮t, aby dobrze si臋 ci臋艂o. Posmaruj ciasto mas艂em zio艂owym i potnij na pasy szeroko艣ci oko艂o 5 cm. Ka偶dy pas zwijaj w harmonijk臋 i wk艂adaj do blaszki. 
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Chleb wstaw dopiero, gdy si臋 nagrzeje. Piecz przez 40 minut. 

Thermomix do dzie艂a:
1. Zacznij od mas艂a zio艂owego. Do naczynia w艂贸偶 czosnek, cebul臋 i zio艂a - 7 sekund / obroty 5. 
2. Dodaj s贸l i mas艂o - 20 sekund / obroty 6. Prze艂贸偶 do miski.
3. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na chleb i ustaw 3 minuty / interwa艂.
4. Wy艂贸偶 keks贸wk臋 papierem do pieczenia. 
5. Blat podsyp m膮k膮 i rozwa艂kuj ciasto  Najlepiej w prostok膮t, aby dobrze si臋 ci臋艂o. Posmaruj ciasto mas艂em zio艂owym i potnij na pasy szeroko艣ci oko艂o 5 cm. Ka偶dy pas zwijaj w harmonijk臋 i wk艂adaj do blaszki. 
6. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Chleb wstaw dopiero, gdy si臋 nagrzeje. Piecz przez 40 minut. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

    • Z tej porcji wychodzi jedna niewielka keks贸wka. Dlatego je艣li macie ch臋膰 na ten aromatyczny wypiek w wi臋kszej ilo艣ci - 艣mia艂o podw贸jcie sk艂adniki.
    • Do mas艂a zio艂owego mo偶ecie doda膰 w艂asn膮 kompozycj臋 zi贸艂. Je艣li nie macie 艣wie偶ych - mo偶na je zast膮pi膰 suszonymi, aczkolwiek nie b臋dzie ju偶 tak pi臋knie pachnie膰.
    • Chleba nie trzeba kroi膰 - wystarczy odrywa膰 dla siebie porcj臋 po kawa艂eczku.






6 komentarzy :

  1. Dzis dopiero 'popelnilam' swoj pierwszy chlebek zilowy, pachnie bardzo w calym domku i juz nie moge sie dpczekac kiedy go zjemy :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. to prawda - zapach jest fantastyczny :) zreszta smak te偶 ;)

      Usu艅
  2. W keks贸wce jakiej wielkosci robi艂a艣? :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. W keks贸wce jakiej wielko艣ci robilas? :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger