kwietnia 22, 2020

馃 bu艂ki pozna艅skie


Je艣li pyszne pieczywo z rana to oczywi艣cie musz膮 by膰 bu艂eczki. 艢wie偶utkie i pachn膮ce. Takie, kt贸re chce si臋 zje艣膰 bez wymy艣lnych dodatk贸w, tylko z mas艂em. To w艂a艣nie bu艂eczki pozna艅skie. Cz臋stujcie si臋 przepisem i pieczcie.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 550 g m膮ki pszennej
  • 7 g suchych dro偶d偶y
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 2 艂y偶eczki soli
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 40 g mi臋kkiego mas艂a

DO DZIE艁A:

  1. Wsyp do miski m膮k臋. Dodaj s贸l, cukier, dro偶d偶e. Jajko roztrzep w miseczce.
  2. Nast臋pnie wlej do rondelka wod臋 oraz mleko i delikatnie podgrzej, aby by艂o letnie.
  3. Do miski z m膮k膮 wlej podgrzane mleko z wod膮 i jajko. Dodaj mas艂o i wyr贸b ciasto przez oko艂o 10 minut. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 do tego miksera - w贸wczas skr贸膰 czas o po艂ow臋.
  4. Ciasto prze艂贸偶 do 艣wie偶ej miski posmarowanej olejem. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 50 minut do wyro艣ni臋cia. 
  5. Z wyro艣ni臋tego ciasta uformuj 10 bu艂eczek. Wy艂贸偶 na blach臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia opr贸szonym m膮k膮. Wstaw na 15 minut do piekarnika do wyro艣ni臋cia - temperatura 30 stopni. 
  6. Po tym czasie wyci膮gnij blach臋 z bu艂kami. Na ka偶dej bu艂ce zr贸b g艂臋bokie naci臋cie. 
  7. Podkr臋膰 temperatur臋 w piecu do 220 stopni. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje - spryskaj bu艂ki wod膮 (u偶yj spryskiwacza) i posyp delikatnie m膮k膮. Wstaw z powrotem do pieca. Piecz oko艂o 13-15 minut (termoobieg). 
  8. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw bu艂eczki do wystygni臋cia.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia wlej mleko i wod臋. Ustaw 37 stopni / 3 minuty.
  2. Jajko roztrzep w miseczce.
  3. Do naczynia wsyp m膮k臋, dro偶d偶e, s贸l, cukier. Dodaj mas艂o oraz jajko i wyr贸b ciasto 3 minuty / INTERWA艁. 
  4. Z wyro艣ni臋tego ciasta uformuj 10 bu艂eczek. Wy艂贸偶 na blach臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia opr贸szonym m膮k膮. Wstaw na 15 minut do piekarnika do wyro艣ni臋cia - temperatura 30 stopni. 
  5. Po tym czasie wyci膮gnij blach臋 z bu艂kami. Na ka偶dej bu艂ce zr贸b g艂臋bokie naci臋cie. 
  6. Podkr臋膰 temperatur臋 w piecu do 220 stopni. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje - spryskaj bu艂ki wod膮 (u偶yj spryskiwacza) i posyp delikatnie m膮k膮. Wstaw z powrotem do pieca. Piecz oko艂o 13-15 minut (termoobieg). 
  7. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw bu艂eczki do wystygni臋cia.




Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger