sierpnia 22, 2017

馃嚞馃嚪 Spanakopita - grecka tarta z fet膮 i szpinakiem



W tym roku marzy艂am o wakacjach w Grecji, ale z r贸偶nych powod贸w nie uda艂o si臋 zrealizowa膰 tego marzenia. Dlatego tak jak kiedy艣 dzi臋ki przepisowi na CHINKALLI pozna艂am smak Gruzji, tak dzi艣 dzi臋ki wytrawnej tarcie ze szpinakiem i fet膮 zapraszam Was na kulinarn膮 podr贸偶 do Grecji. Smakujmy ciasta SPANAKOPITA. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • ciasto filo - u mnie 136 g
  • 100 g mas艂a + 1 艂y偶ka
  • 2 z膮bki czosnku
  • opakowanie szpinaku baby - 125 g
  • feta - 270 g
  • 2 jaja
  • ga艂膮zka szczypiorku
  • serek wiejski light - 200 g
  • s贸l, ga艂ka muszkatu艂owa - do smaku



DO DZIE艁A:
  1. Rozgrzej 艂y偶k臋 mas艂a na patelni. Przeci艣nij przez prask臋 czosnek i kr贸tko podsma偶. Dodaj szpinak, przemieszaj i poczekaj a偶 li艣cie zmi臋kn膮. Prze艂贸偶 do miski. Pozostaw do ostygni臋cia.
  2. Do miski ze szpinakiem dodaj pokruszon膮 fet臋, jajka oraz posiekany szczypiorek. Dok艂adnie wymieszaj. Na koniec dodaj serek wiejski i dopraw sol膮 oraz ga艂k膮 muszkatu艂ow膮. 
  3. W艂膮cz piekarnik na 170 stopni g贸ra-d贸艂. Roztop mas艂o.
  4. Form臋 do ciasta posmaruj mas艂em. Wy艂贸偶 p艂at ciasta filo i posmaruj go r贸wnie偶 mas艂em. Post臋puj tak z ka偶dym kolejnym p艂atem, uk艂adaj膮c je na zak艂adk臋 tak, aby ciasto wystawa艂o poza obr臋cz formy. Gdy u艂o偶ysz ju偶 wszystkie kawa艂ki ciasta wy艂贸偶 na 艣rodek farsz. Zawi艅 boki do 艣rodka ponownie smaruj膮c je mas艂em. 
  5. Piecz 40 minut w 170 stopniach.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia wrzu膰 czosnek i ustaw 6 sek / obroty 6. Zgarnij boki kopystk膮, dodaj 艂y偶k臋 mas艂a i ustaw 3 minuty / 120 stopni / obroty 2. Po tym czasie dodaj szpinak i du艣 przez 7 minut / 120 stopni / obroty wsteczne 1.
  2. Do naczynia dodaj pokruszon膮 fet臋, jajka, serek wiejski oraz posiekany szczypiorek, ustaw 5 sekund / obroty 6. Dopraw  sol膮 oraz ga艂k膮 muszkatu艂ow膮. 
  3. W艂膮cz piekarnik na 170 stopni g贸ra-d贸艂. Roztop mas艂o.
  4. Form臋 do ciasta posmaruj mas艂em. Wy艂贸偶 p艂at ciasta filo i posmaruj go r贸wnie偶 mas艂em. Post臋puj tak z ka偶dym kolejnym p艂atem, uk艂adaj膮c je na zak艂adk臋 tak, aby ciasto wystawa艂o poza obr臋cz formy. Gdy u艂o偶ysz ju偶 wszystkie kawa艂ki ciasta wy艂贸偶 na 艣rodek farsz. Zawi艅 boki do 艣rodka ponownie smaruj膮c je mas艂em. 
  5. Piecz 40 minut w 170 stopniach.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • P艂aty ciasta filo, kt贸re czekaj膮 na wykorzystanie przykryj wilgotn膮 艣ciereczk膮, poniewa偶 bardzo szybko wysychaj膮.
  • Je艣li zosta艂o Ci roztopione mas艂o - polej nim potraw臋 przed wstawieniem do pieca.
  • Greck膮 Spanakopit臋 polecam serwowa膰 z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.











Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger