marca 26, 2018

馃 jajka faszerowane cheddarem i kie艂kami


Hoduj臋 kie艂ki i jem je do wszystkiego. Kanapkom dodaj膮 efektu chrupko艣ci, koktajlom pikanterii, a wielu potrawom nadaj膮 pi臋kny efekt wizualny. Dzi臋ki kie艂kownicom s艂oikowym pokocha艂am upraw臋 kie艂k贸w i na nadchodz膮ce 艣wi臋ta polecam przygotowanie jajek nafaszerowanych pieczarkami, cheddarem oraz .... kie艂kami. Efekt ko艅cowy z pewno艣ci膮 zadowoli najbardziej wymagaj膮ce podniebienia. A do hodowli kie艂k贸w polecam sklep Semini.pl, gdzie mo偶ecie zaopatrzy膰 si臋 we wspania艂e kie艂kownice s艂oikowe - tutaj link https://semini.pl.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 60 g sera cheddar,
  • spora gar艣膰 ulubionych kie艂k贸w
  • 3 艂y偶ki jogurtu naturalnego,
  • 10-14 pieczarek (im wi臋ksze tym mniej),
  • s贸l, 


DO DZIE艁A:

  1. Oczy艣膰 pieczarki. Pokr贸j na 膰wiartki. Rozgrzej olej na patelni i wrzu膰 pieczarki do przesma偶enia. Wa偶ne, aby nie miesza膰 ich w trakcie sma偶enia, poniewa偶 nie b臋d膮  chrupi膮ce. Na koniec sma偶enia pos贸l pieczarki i szybko przemieszaj.
  2. Jajka przekr贸j na p贸艂. Wyci膮gnij 偶贸艂tka i w艂贸偶 je do miski. 
  3. Cheddar zetrzyj na du偶ych oczkach tarki. Dorzu膰 do miski.
  4. Dodaj kie艂ki, jogurt i pieczarki. Wymieszaj i wrzu膰 wszystko do malaksera, aby past臋 jeszcze bardziej rozdrobni膰.
  5. Nak艂adaj porcje pasty do po艂贸wek jajek. Udekoruj 艣wie偶ymi kie艂kami lub szczypiorkiem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Oczy艣膰 pieczarki. Pokr贸j na 膰wiartki. Rozgrzej olej na patelni i wrzu膰 pieczarki do przesma偶enia. Wa偶ne, aby nie miesza膰 ich w trakcie sma偶enia, poniewa偶 nie b臋d膮  chrupi膮ce. Na koniec sma偶enia pos贸l pieczarki i szybko przemieszaj.
  2. Jajka przekr贸j na p贸艂. Wyci膮gnij 偶贸艂tka i w艂贸偶 je do naczynia.
  3. Do naczynia dodaj r贸wnie偶 pieczarki, kie艂ki, jogurt i ser cheddar pokrojony na kilka mniejszych kawa艂k贸w. Ustaw 20 sekund / obroty 5. Nast臋pnie zgarnij kopystk膮 past臋 ze 艣cianek naczynia i jeszcze raz przemieszaj 8 sekund / obroty 8.
  4. Nak艂adaj porcje pasty do po艂贸wek jajek. Udekoruj 艣wie偶ymi kie艂kami lub szczypiorkiem.




Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger