czerwca 23, 2019

馃 sa艂atka z br膮zow膮 soczewic膮


Przy tych afryka艅skich upa艂ach szukam sposob贸w na szybki i lekki obiad. Nie mam specjalnej ochoty na ciep艂e, syc膮ce obiady. Dlatego przygotowuj臋 ch艂odniki lub sa艂atki. Lubi臋 te, kt贸re nie wymagaj膮 stania przy garnkach i zbytniego zachodu. Tak jest w艂a艣nie w przypadku sa艂atki z br膮zowej soczewicy. Podstaw膮 jest smaczny sos vinegrette, kt贸ry nadaje charakteru daniu. 

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na sa艂atk臋:

  • 1 puszka ugotowanej br膮zowej soczewicy 
  • 5-6 sztuk zielonych og贸rk贸w gruntowych
  • 4 艂y偶ki kapar贸w
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • oliwki - oko艂o 10 sztuk
  • gar艣膰 posiekanego koperku
sk艂adniki na sos vinegrette:
  • 2 艂y偶ki octu winnego
  • 2 艂y偶ki lej膮cego miodu
  • 8 艂y偶ek oliwy
  • 艂y偶eczka posiekanego koperku
  • 2 szczypty soli
  • 艣wie偶o mielony pieprz
  • 1 z膮bek czosnku

DO DZIE艁A:

  1. Soczewic臋 prze艂贸偶 na sito i odced藕. 
  2. Og贸rki obierz i pokr贸j w p贸艂plasterki. Czerwon膮 papryk臋 pokr贸j na kawa艂ki podobnej wielko艣ci jak og贸rek. Cebulk臋 drobno posiekaj. Oliwki przekr贸j na p贸艂.
  3. Czosnek obierz, przeci艣nij przez prask臋. Wszystkie sk艂adniki na vinegrette w艂贸偶 do niedu偶ego s艂oiczka. Zakr臋膰 go i potrz膮saj do czasu, a偶 wszystkie sk艂adniki po艂膮cz膮 si臋 w jedwabisty sos. 
  4. Warzywa w艂贸偶 do miski. Dodaj sos i przemieszaj. podawaj na 艣wie偶o.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Soczewic臋 prze艂贸偶 na sito i odced藕. 
  2. Og贸rki obierz i pokr贸j w p贸艂plasterki. Czerwon膮 papryk臋 pokr贸j na kawa艂ki podobnej wielko艣ci jak og贸rek. Cebulk臋 drobno posiekaj. Oliwki przekr贸j na p贸艂.
  3. Czosnek obierz, przeci艣nij przez prask臋. 
  4. Wszystkie sk艂adniki na vinegrette w艂贸偶 do naczynia TM. Ustaw 12 sekund / obroty 3,5.
  5. Warzywa w艂贸偶 do miski. Dodaj sos i przemieszaj. podawaj na 艣wie偶o.
PORADY:
  • W sezonie warto przygotowa膰 sos vinegrette z podw贸jnej, a nawet potr贸jnej porcji, poniewa偶 mo偶na go przechowywa膰 przez kilka dni w lod贸wce.
  • Do sosu mo偶na doda膰 艂y偶eczk臋 musztardy - dla zaostrzenia smaku.







Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger