pa藕dziernika 08, 2018

馃崼 czekoladowe FIT batoniki do szko艂y



B臋d膮c ostatnio na warsztatch z kuchni wega艅skiej zafascynowa艂a mnie ciecierzyca. Dania przygotowane z cieciork膮 albo z m膮k膮 z cieciorki s膮 niezwykle syte. Dlatego postanowi艂am przygotowa膰 z niej co艣 s艂odkiego. Wynik moich eksperyment贸w wyszed艂 bardzo smaczny. Nie nazw臋 jednak tego wypieku ciastem, poniewa偶 struktura jest mocna, zbita i bardziej przypomina batony. Dlatego zapisuj臋 sobie ten przepis jako pyszny i zdrowy pomys艂 na drugie 艣niadanie do szko艂y. 

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:
  • 240 g ugotowanej cieciorki
  • 1 艂y偶ka mas艂a orzechowego
  • oko艂o 100 g zmielonych migda艂贸w
  • 3 艂y偶ki miodu
  • 3 艂y偶ki dowolnych otr膮b 
  • szczypta soli
  • 40 g kakao
  • 6-7 艂y偶ek aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
  • 50 g siekanych orzech贸w nerkowca lub ziemnych
pozosta艂e sk艂adniki:
  • tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka - w zale偶no艣ci od upodoba艅)
  • posiekane i upra偶one na patelni orzeszki ziemne
DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto poza orzeszkami zmiksuj blenderem na jednolit膮 mas臋. Pod koniec dodaj orzeszki i wymieszaj. Ciasto ma konsystencj臋 sztywnej, lepi膮cej si臋 papki - tak powinno by膰.
  2. Foremk臋 do brownie wy艂贸偶 papierem. Prze艂贸偶 ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
  3. Po upieczeniu wystud藕.
  4. Tabliczk臋 czekolady po艂am i w艂贸偶 do czystego naczynia i rozpu艣膰. Je艣li masz w domu mikrofal贸wk臋 - mo偶esz jej u偶y膰.
  5. Ciasto udekoruj polew膮. Pokr贸j w batoniki - prostok膮ty lub kosteczk臋.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto poza orzeszkami w艂贸偶 do naczynia i ustaw: 10 sek / obroty 4. Nast臋pnie wsyp orzeszki i zamieszaj 4 sekundy / obroty 4. Ciasto ma konsystencj臋 sztywnej, lepi膮cej si臋 papki - tak powinno by膰.
  2. Foremk臋 do brownie wy艂贸偶 papierem. Prze艂贸偶 ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
  3. Po upieczeniu wystud藕. 
  4. Czekolad臋 po艂am i w艂贸偶 do czystego naczynia i rozpu艣膰 - 3 minuty / 40 stopni . obroty 2.
  5. Ciasto udekoruj polew膮. Pokr贸j w batoniki - prostok膮ty lub kosteczk臋.








1 komentarz :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger