kwietnia 05, 2018

馃尪 spicy tofu


Wiele razy chcia艂am przyrz膮dzi膰 co艣 smacznego z tofu. I wiele razy moje pr贸by ko艅czy艂y si臋 fiaskiem. Jako艣 nie potrafi艂am odnale藕膰 jego smaku. Ostatnio jednak ogl膮daj膮c programy kulinarne na jednym z kana艂贸w - zacz臋艂am si臋 dok艂adnie przygl膮da膰 kuchni azjatyckiej i sposobom przygotowywania tofu. Dzisiejszy przepis jest mocno inspirowany kuchni膮 azjatyck膮 i kierowany przede wszystkim do wielbicieli ostrych potraw. Jest bardzo aromatyczne, wyraziste i ostre w smaku. Dla mnie pikantne tofu wchodzi na sta艂e do menu.

CO POTRZEBUJEMY:

  • kostka tofu naturalnego
  • kilka 艂y偶ek m膮ki ziemniaczanej do panierowania tofu
  • olej do sma偶enia
sk艂adniki na sos:
  • 1 du偶a cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 艂y偶ki cukru
  • 1,5 艂y偶ki pasty gochujang (mo偶na kupi膰 na allegro lub sklepach z azjatyck膮 偶ywno艣ci膮)
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
  • 1 艂y偶ka sosu rybnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 艂y偶ka soku z limonki lub cytryny

DO DZIE艁A:

  1. Tofu pokr贸j w plasterki grubo艣ci oko艂o 0,5 cm. Obtocz w m膮ce ziemniaczanej i sma偶 na jasnoz艂oty kolor na rozgrzanym oleju. Po usma偶eniu od艂贸偶 na papierowy r臋cznik, aby ods膮czy膰   t艂uszcz.
  2. Cebul臋 posiekaj, czosnek przeci艣nij przez prask臋, chilli posiekaj. 
  3. Nie myj patelni po sma偶eniu, tylko wrzu膰 na pozosta艂y olej wszystkie sk艂adniki na sos. Zalej wod膮 i dok艂adnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, a偶 sos zrobi si臋 lekko g臋sty. W贸wczas w艂贸偶 sma偶one tofu. Otocz je sosem i pogotuj przez chwil臋, aby tofu nasi膮kn臋艂o ostrym smakiem, a sos si臋 zredukowa艂.
  4. Podawaj z ry偶em. Tofu z sosem wy艂贸偶 na siekan膮 kapust臋 peki艅sk膮. Na koniec posyp 艣wie偶膮 kolendr膮.





2 komentarze :

  1. Pysznie wygl膮da to danie. Jeszcze nie pr贸bowa艂em takiego danie :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. dzi臋kuj臋 za komentarz. Uwa偶am, 偶e tofu w tej wersji jest bardzo smaczne :) serdecznie polecam.

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger