lutego 15, 2018

馃 liba艅ska sa艂atka tabbouleh



Bardzo lubi臋 tabbouleh za to, 偶e mo偶na go przygotowa膰 w i艣cie ekspresowym tempie. Wystarczy, 偶e kasz臋 bulgur z oryginalnego przepisu zast膮pimy kuskusem i dos艂ownie w 10 minut mamy gotow膮 lekk膮 i pyszn膮 sa艂atk臋. Jest to te偶 艣wietny pomys艂 na lunch do pracy. Szczeg贸lnie w lecie, poniewa偶 dodatek mi臋ty sprawia , 偶e sa艂atka jest niezwykle orze藕wiaj膮ca.

CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 120 g kuskusu
  • 2 og贸rki
  • 10 pomidork贸w cherry lub 2 zwyk艂e pomidory
  • 1 papryczka chilli
  • kawa艂ek czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 z膮bki czosnku
  • p臋czek mi臋ty
  • p臋czek pietruszki
  • 1-2 艂y偶ki soku z limonki
  • s贸l do smaku
  • olej rzepakowy lub oliwa (oko艂o 3 艂y偶ki)


DO DZIE艁A:

  1. Zagotuj wod臋. Kuskus wsyp do miseczki i zalej. Woda powinna si臋ga膰 1 cm ponad kuskus. Przykryj miseczk臋 talerzykiem i odstaw, aby kasza nap臋cznia艂a.
  2. Warzywa umyj. Og贸rki i papryk臋 czerwon膮 pokr贸j w kosteczk臋. Pomidorki w 膰wiartki. Je艣li u偶ywasz zwyk艂ych - pokr贸j je r贸wnie偶 w kostk臋. Papryczk臋 chilli posiekaj, a cebulk臋 pokr贸j w drobn膮 kosteczk臋.
  3. Pietruszk臋 i mi臋t臋 posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. Wyci艣nij sok z limonki.
  4. Wszystkie warzywa w艂贸偶 do du偶ej miski i pos贸l. Dodaj, pietruszk臋 , mi臋t臋, czosnek i sok z limonki oraz olej. Wymieszaj.
  5. Nast臋pnie dodaj do miski kuskus i wymieszaj.
  6. Podawaj bezpo艣rednio po przygotowaniu.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Zagotuj wod臋. Kuskus wsyp do miseczki i zalej. Woda powinna si臋ga膰 1 cm ponad kuskus. Przykryj miseczk臋 talerzykiem i odstaw, aby kasza nap臋cznia艂a.
  2. Warzywa umyj. Pomidory przekr贸j na p贸艂. Og贸rki na 3 cz臋艣ci. 
  3. Natk臋 pietruszki i mi臋t臋 w艂贸偶 do naczynia i rozdrobnij  - 3 sekundy / obroty 8. Prze艂贸偶 do miseczki.
  4. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. Wyci艣nij sok z limonki.
  5. Do naczynia w艂贸偶 cebul臋 przekrojon膮 na p贸艂. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Nast臋pnie dodaj og贸rki, pomidory, papryk臋 oraz chilli i posiekaj 4 sekundy / obroty 4. W razie potrzeby powt贸rz. Prze艂贸偶 warzywa do koszyczka, aby ods膮czy膰 je z nadmiaru soku.
  6. Kasz臋 wsyp do miski i dodaj ods膮czone warzywa, czosnek, sok z limonki oraz pietruszk臋 i mi臋t臋. Pos贸l, dodaj olej i wymieszaj.
  7. Podawaj bezpo艣rednio po przygotowaniu.



2 komentarze :

  1. 鬲亘賵賱丞 czyli tabbuleh jest nie tylko liba艅ska. Robi艂am j膮 w Aleppo.. ale w wersji oryginalnej ;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. oooo tego nie wiedzia艂am ...ale jak to m贸wi膮 cz艂owiek uczy si臋 ca艂e 偶ycie 馃槉 Aniu - a mo偶e polecasz jakie艣 lekkie regionalne sa艂atki? Z ch臋ci膮 spr贸buj臋 ☺️

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger