grudnia 15, 2017

🧡 najsmaczniejsze pierniczki na świecie ... na drożdżach





Napatrzyłam sie w internetach na drożdżowe pierniczki, aż w końcu dojrzałam do tego, aby je upiec. Jakoś drożdże i pierniczki nie grały mi ze sobą. Jednak ciekawość zwyciężyła. I chwała mi za to! To są najsmaczniejsze pierniczki jakie kiedykolwiek jadłam, a nawet upiekłam. No taka będę dziś samochwała, ale inaczej się nie da. Są pyszne, mięciutkie i smakują jak toruńskie specyjały. Aha! i polecam upiec od razu z podwójnej porcji - jedna to zdecydowanie za mało :)


CO POTRZEBUJEMY:
suche składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


mokre składniki:
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1 czubata łyżka miodu (u mnie miód cynamonowy)
  • 25 g drożdży


DO DZIEŁA:
  1. Masło i miód włóż do rondelka i podgrzewaj. Gdy się ładnie roztopią , zdejmij z ognia i dodaj drożdże. Dokładnie rozmieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  2. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i przemieszaj. Następnie dodaj jajka i roztopione masło. Zacznij wyrabiać ciasto. Wystarczy kilka minut - dokładnie zagnieć wszystkie składniki razem. Ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
  3. Ciasto wałkuj grubo na około 7mm -1 cm. Pierniczki piecz w temperaturze 175 stopni przez 11 minut.
  4. Pierniczki można dekorować lukrem, ale słyszałam, że niektórzy nadziewają je też dżemem.
  5. Z podanej porcji wychodzi około 30 pierniczków, a przygotowałam je w ciagu godziny.


THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Do naczynia włóż masło, drożdże i miód. Ustaw 3 minuty / temperatura 40 stopni / obroty 2. Następnie dodaj drożdże - 1 minuta / obroty 2.
  2. Do naczynia dodaj wszystkie suche składniki oraz jajka. Ustaw 2 minuty / obroty 2,5. Po tym czasie wyciągnij ciasto z naczynia. Krótko zagnieć. Ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
  3. Ciasto wałkuj grubo na około 7mm -1 cm. Pierniczki piecz w temperaturze 175 stopni przez 11 minut.
  4. Pierniczki można dekorować lukrem, ale słyszałam, że niektórzy nadziewają je też dżemem.
  5. Z podanej porcji wychodzi około 30 pierniczków, a przygotowałam je w ciagu godziny.







7 komentarzy :

  1. drożdżowych jeszcze nigdy nie robiłam. ale jakie musząbyć mięciutkie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo mięciutkie, a na ciepło to już wogóle extra! Smakują jak prawdziwe toruńskie pierniczki ☺️

      Usuń
  2. Właśnie zrobiłam z córką.Z jednej porcji mamy 60 pierniczków + parę których nie zdążyłam policzyć :-)Bardzo fajne i mega proste no i szybkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam serdecznie do konkursu na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy do tych pierniczków dodaje się miód z masłem i drożdżami ciepłe czy ciut schłodzone?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger