sierpnia 02, 2017

馃崵 krewetki w tempurze



Zacz臋艂o si臋 od przygotowania s艂odkiego sosu chilli. A skoro jest sos to warto przygotowa膰 do niego jakie艣 danie inspirowane kuchni膮 azjatyck膮. Id膮c tym tropem zakupi艂am krewetki i przygotowa艂am na obiad krewetki w tempurze, poda艂am z ry偶em, sur贸wk膮 z m艂odej kapusty i sosem chilli. Przepis na sos znajdziecie tutaj : s艂odki sos chilli. A wszystkich wielbicieli da艅 orientalnych zapraszam po przepis.



CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 450 g krewetek mro偶onych
  • m膮k膮 do obtaczania krewetek
  • olej do sma偶enia
sk艂adniki na ciasto:
  • 150 ml bardzo zimnej wody gazowanej
  • 100 g m膮ki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka soli

DO DZIE艁A:
Zacznij od rozmro偶enia krewetek. Nast臋pnie sprawd藕 czy s膮 oczyszczone. Je艣li nie - sp贸jrz ni偶ej, w poradach poda艂am jak je oczy艣ci膰. 
Do miski w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na tempur臋 i po艂膮cz trzepaczk膮 lub mikserem na jednolit膮 mas臋. Wstaw do lod贸wki.
Rozgrzej olej w wysokim rondlu. 
Nasyp do miseczki m膮k臋. Trzymaj膮c krewetk臋 za ogonek - obtaczaj j膮 w m膮ce, a nast臋pnie zanurz w sch艂odzonej tempurze. Sma偶 na z艂oty kolor z obu stron. 
Usma偶one krewetki prze艂贸偶 na papierowy r臋cznik, aby odda艂y nadmiar t艂uszczu.
Smacznego.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Zacznij od rozmro偶enia krewetek. Nast臋pnie sprawd藕 czy s膮 oczyszczone. Je艣li nie - sp贸jrz ni偶ej, w poradach poda艂am jak je oczy艣ci膰. 
  2. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na tempur臋 - ustaw 15 sekund / obroty 4. Prze艂贸偶 do miski i wstaw do lod贸wki.
  3. Rozgrzej olej w wysokim rondlu. 
  4. Nasyp do miseczki m膮k臋. Trzymaj膮c krewetk臋 za ogonek - obtaczaj j膮 w m膮ce, a nast臋pnie zanurz w sch艂odzonej tempurze. Sma偶 na z艂oty kolor z obu stron. 
  5. Usma偶one krewetki prze艂贸偶 na papierowy r臋cznik, aby odda艂y nadmiar t艂uszczu.Smacznego.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • Czyszczenie krewetek: krewetk臋 obierz z pancerzyka, usu艅 g艂贸wki, pozostaw ogonki. Natnij na grzbiecie i usu艅 ciemn膮 偶y艂k臋. Op艂ucz i osusz papierowym r臋cznikiem.
  • Tempura 艣wietnie nadaje si臋 r贸wnie偶 do warzyw i mi臋sa. 
  • W trakcie sma偶enia unikajcie zbyt wielu krewetek na patelni, poniewa偶 mo偶e to spowodowa膰 zbyt wolne sma偶enie. Aby potrawa by艂a chrupi膮ca - olej musi by膰 bardzo gor膮cy.
  • Krewetki polecam r贸wnie偶 jako przek膮sk臋. 艢wietnie nadaj膮 si臋 do zjedzenia na zimno.
  • Przepis na s艂odki sos chilli znajdziecie tutaj ----> przepis na sos chilli
  • Smakosze polecaj膮 r贸wnie偶 sos sojowy jako dodatek do krewetek w tempurze.















1 komentarz :

  1. Ja na takie chodz臋 do azjatyckiej restauracji Udon Noodle Bar (w Warszawie) ale chyba w ko艅cu odwa偶臋 si臋 je zrobi膰 sama w domu, przepis wydaje si臋 by膰 prosty :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger