stycznia 28, 2017

✨✨✨ Milky Way



Przepis na pyszne ciasto Milky Way zdobyłam od mojej młodszej Siostry Alicji. Od pierwszego kęsa wiedziałam, że ciasto podbije podniebienie Pana Robaka…..bo przecież mężczyźni to takie nasze duże dzieci, o które czasami musimy zadbać. Rozpieszczanie i słodkości to całkiem niezły duet. Oczywiście musimy pamiętać, aby nie robić tego za często, w myśl zasady: „Co za dużo to niezdrowo”. Ale taka okazja jak Walentynki - to całkiem dobry czas….

CO POTRZEBUJEMY:

składniki na ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru


składniki na masę:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250g margaryny 
  • 2 szklanki mleka w proszku


składniki na polewę:
  • 150g czekolady mlecznej
  • 6 łyżek mleka


DO DZIEŁA:
Białka ubij, a następnie dodaj cukier i żółtka. Delikatnie mieszając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj kakao, a potem olej. Wylej ciasto na dużą blaszkę i piecz w 170 stopniach przez około 40 min lub do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie przetnij go (w poziomie) na dwie części.
Mleko zagotuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wystudź. 
Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
Na jedną część biszkopta wyłóż mleczną masę. Drugą częścią ciasta przykryj masę - tak jak w kanapce.
Czekoladę rozpuść w garnuszku z mlekiem - ciągle mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą wylej na ciasto i rozprowadź po całości.
Ciasto Milky Way podawaj schłodzone.

Thermomix do dzieła:
1. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubij białka 3-4 minuty / obroty 4. 
2. Ustaw czas na 5 minut / obroty 3. Przez otwór w pokrywie dodawaj na przemian żółtka i cukier. Po wyczerpaniu składników dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec kakao, a potem olej. 
3. Wylej ciasto na dużą blaszkę i piecz w 170 stopniach przez około 40 min lub do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie przetnij go (w poziomie) na dwie części.
4. Mleko zagotuj w rondelku z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wystudź. 
5. Miękką margarynę utrzyj - 3 minuty / obroty 3. Po 20 sekundach ciągle ucierając, dodawaj naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
6. Na jedną część biszkopta wyłóż mleczną masę. Drugą częścią ciasta przykryj masę - tak jak w kanapce.
7. Czekoladę rozpuść z mlekiem 2 minuty / temperatura 80 stopni / obroty 2. Gdy składniki dobrze się połączą wylej na ciasto i rozprowadź po całości.
Ciasto Milky Way podawaj schłodzone.
Smacznego!

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Ciasto należy przechowywać w lodówce.
  • Polewę można zrobić z czekolady deserowej - jeśli chcecie złamać słodycz MILKY WAY’a.
  • Możesz też połączyć czekoladę mleczną z białą - u mnie białe dropsy tworzyły napis MILKY WAY
  • Krojąc ciasto należy to robić delikatnie, ponieważ czekolada na wierzchu jest twarda. 














5 komentarzy :

  1. Ciasto to robiłam nieskończona ilość razy i zawsze wychodzi perfecto.jestem pewna ze nie moze sie nie udać 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój przepis Ala mnie własnie zafascynował i ciacho jak widać też się udało :* i zniknęło w oka mgnieniu ;)

      Usuń
  2. Dlaczego takie smakołyki szybciej znikają niż się je robi? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jeszcze nie robiłam, ale czas to zmienić;) chociaż na ten weekend robię babkę szpinakową;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger