stycznia 19, 2017

馃崼 brownie inaczej



B臋d膮c w odwiedzinach u mojej starszej Siostry Beaty zawsze wsp贸lnie co艣 pieczemy. A to szarlota, a to jagodzianki, a ostatnio czekoladowe brownie. Nasze ciasto zosta艂o przygotowane bez u偶ycia m膮ki, a baz膮 by艂a czerwona fasola. Wysz艂o nam wyborne. Nikt si臋 nie spostrzeg艂, 偶e to ciasto „warzywne”. Za to na koniec by艂o zaskoczenie. 


CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrza艂e banany
  • 4 jaja
  • 3 艂y偶ki oleju
  • 4 艂y偶ki gorzkiego kakao
  • 4 艂y偶ki miodu
  • 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 x cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • kilka kropli olejku migda艂owego
dodatki:
  • paczka migda艂贸w
  • czekolada mleczna
  • 2 艂y偶ki mleka
DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto umie艣膰 w naczyniu i zblenduj na g艂adk膮 mas臋. Warto po艣wi臋ci膰 chwil臋, aby wykona膰 to zadanie dok艂adnie. Chodzi o to, 偶eby sk贸rki z fasoli w miar臋 dok艂adnie zmiksowa膰. 
  2. Nast臋pnie 1/3 czekolady posiekaj na drobne kawa艂ki i dorzu膰 do masy. Podobnie migda艂y - delikatnie posiekaj, wrzu膰 do ciasta i wymieszaj 艂y偶k膮.
  3. Pod艂u偶n膮 foremk臋 posmaruj t艂uszczem i obsyp kasz膮 mann膮. Przelej mas臋 do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gdy ciasto wystygnie przygotuj polew臋. Do garnuszka wlej mleko. Dodaj cz膮steczki czekolady i mieszaj do ca艂kowitego roztopienia. Polej ciasto. Mo偶esz dodatkowo u艂o偶y膰 na czekoladzie migda艂y.
SMACZNEGO!

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto umie艣膰 w naczyniu, 30 sekund, obroty 6. W razie potrzeby pon贸w. Warto po艣wi臋ci膰 chwil臋, aby wykona膰 to zadanie dok艂adnie. Chodzi o to, 偶eby sk贸rki z fasoli w miar臋 dok艂adnie zmiksowa膰. 
  2. 1/3 czekolady posiekaj na drobne kawa艂ki i dorzu膰 do masy. Podobnie migda艂y - delikatnie posiekaj, wrzu膰 do ciasta. Ustaw obroty wsteczne, 15 sekund, obroty 4.
  3. Pod艂u偶n膮 foremk臋 posmaruj t艂uszczem i obsyp kasz膮 mann膮. Przelej mas臋 do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gdy ciasto wystygnie przygotuj polew臋. Do garnuszka wlej mleko. Dodaj cz膮steczki czekolady i mieszaj do ca艂kowitego roztopienia. Polej ciasto. Mo偶esz dodatkowo u艂o偶y膰 na czekoladzie migda艂y.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Je艣li macie niezapowiedzianych go艣ci to ciasto sprawdzi si臋 idealnie, bo jest szybkie w przygotowaniu.
  • Z bakalii doda艂am tylko migda艂y - ale je偶eli lubicie rodzynki, 艣liwki suszone czy kandyzowane owoce - mo偶ecie 艣mia艂o je dorzuci膰 do ciasta.
  • Smak brownie mo偶na wzbogaci膰 cynamonem lub przypraw膮 do piernika. W贸wczas b臋dzie to bardziej ciasto a la piernik.
  • Do foremki nie wesz艂o ca艂e ciasto, wi臋c z reszty powsta艂y muffinki - w sam raz na jeden raz do kawki :)
  • Ciasto najlepiej smakuje na dzie艅 nast臋pny po upieczeniu - jak wytrzyma ;) 



















5 komentarzy :

  1. 艢liczny fasolowy wypiek, samo zdrowie mo偶na powiedzie膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. dzi臋kuj臋 Elu - Twoje fasolowe, te偶 wygl膮da wybornie 馃槝

      Usu艅
  2. Nasze wsp贸lne pieczenie zawsze daje smakowite efekty :)
    Ale tym razem nawet dla mnie by艂o zaskoczeniem , bo jestem raczej z tym konserwatywnych ;) A te ma艂e muffinki w sam raz do kawki w艂a艣nie ! No i to, 偶e zero m膮ki !

    OdpowiedzUsu艅
  3. Do jakiej blaszki jest to przepis? Jakiej d艂ugo艣ci?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Aneta - 21x10 bedzie bardzo dobra :) jesli masz mniejsz膮 - pozosta艂e ciasto upiecz jako muffinki - smacznego :*

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger