grudnia 19, 2016

🎄🕯ciasteczka z witrażykiem





W tym roku ogarnięta jestem totalnie szaleństwem pieczenia. Jestem pewna, że ciasteczka sa dużo bardziej bliskie memu sercu niż ciasta. Chyba mam to po mojej Mamie, która jest mistrzynią przesmacznych i finezyjnych ciasteczek.
Na szkolne spotkanie bożonarodzeniowe przygotowałam kruche ciasteczka z witrażykiem. W kuchni było istne szaleństwo i okrzyki fascynacji. Okazuje się, że to kolejne ciasteczka, które wpisuję na świąteczną listę „must have”. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • kostka zimnej margaryny (250g)
  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • paczka landrynek w różnych kolorach


DO DZIEŁA:
Mąkę, proszek i cukier wymieszaj i rozsyp na stolnicy. Posiekaj margarynę z mąką, aż powstaną drobne kawałki wielkości +/- ziarenka grochu. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinkę. 
Zimne ciasto wałkuj na grubość około pół cm podsypując delikatnie mąką w razie potrzeby. Wykrawaj ciasteczka, a w środku każdego wykrój dziurkę kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem. Do każdej dziurki włóż landrynkę. Piecz przez około 12-13 minut w 180 stopniach. 
Po wyciągnięciu blaszki - pozostaw ciastka na parę minut, aby „szkiełko” zaschło.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Jeśli ciasto nie będzie się chciało zagnieść, można dodać do niego troszkę kwaśnej śmietany.
  • Ciasteczka najlepiej jest robić z dużych foremek, aby było miejsce dla witraża.
  • Najlepsze landrynki to owocowe bonbon, ponieważ witrażyk jest wówczas bardziej przeźroczysty. Niestety w przedświątecznym szale nie udało mi się ich dostać i kupiłam bardzo podobne w Biedronce - marka UPS.
  • Ciasteczka pięknie się prezentują jako ozdoba choinki - przed upieczeniem zróbcie w nich dziurkę za pomocą słomki, a po upieczeniu wystarczy przeciągnąć tasiemkę i powiesić na drzewku.














10 komentarzy :

  1. Totalne zaskoczenie.pomysl jest genialny 👌🏻😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Siostro - nie mój pomysł bo podpatrzony na internetach, ale ciasteczka kruche na święta muszą być 😘

      Usuń
    2. No czego to ludzie nie wymyślą!!! Génial! Pięknie sie prezentują! A na choince bedzie rewelka :)))

      Usuń
  2. A wlasnie myślałam, co tu xrobic na choinkę:)Natalia G

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 🎀🎄🎀miło mi Natalia - Wesołych Świąt 🎀🎄🎀

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają i mają świetne kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwie magiczne ciasteczka bożonarodzeniowe 💞🎄🌈🎊

      Usuń
  4. A landrynka nie przyklei się do blachy czy papieru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu - tuż po wyciągnięciu z piekarnika trzeba pozostawić ciasteczka na chwilę, aby landrynka zastygła. Po kilku minutach ciasteczko jest gotowe i można je ściągnąć z papieru do pieczenia. Jest przyklejone do niego, ale wystarczy pociągnąć za papier i wszystko gotowe.

      Usuń
  5. Ooo, nie wiedziałam, że z 'niekruszonych' landrynek tez można. Ale taka mała rada, jeśli chcemy żeby witraż był czysty, bez bąbelków wówczas należy landrunkę potraktować grubym workiem (np. takie jak są w IKEA do sniadań, lyb Zosia Samosia do mrożenia) i tłuczkiem, nalepiej na piasek. Wiadomo im drobniej tym lepiej. I taki pył obficie wsypać w ciasteczko. Wówszas landrynka się tylko stopi, a nie zacznie bulgotać. Sprawdzone i przetestowane. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger