wrze艣nia 03, 2016

馃巸 Cannelloni z past膮 dyniow膮




Cannelloni mo偶na przygotowa膰 na wiele sposob贸w. Najcz臋艣ciej przyrz膮dza si臋 je jak lazani臋 z farszem z mi臋sa mielonego oraz pomidor贸w. U mnie b臋dzie nadzienie nieoczywiste - wykorzysta艂am dyni臋 i kurczaka. Kropk臋 nad „i” postawi艂 sos beszamelowy, kt贸ry dope艂ni艂 ca艂o艣ci.

CO POTRZEBUJEMY:

  • makaron Lubella Cannelloni
  • opakowanie mozzarelli


sk艂adniki na farsz:
  • dynia Hokkaido (okaz ok. 1 kg)
  • pojedyncza pier艣 z kury
  • p臋czek koperku
  • cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • s贸l, pieprz
  • 艣wie偶y tymianek
  • imbir suszony
  • przyprawa chicken tikka masala

sk艂adniki na sos beszamelowy:
  • 40 g mas艂a
  • 40 g m膮ki
  • 0,5 l mleka
  • s贸l i pieprz
  • ga艂ka muszkatu艂owa


DO DZIE艁A:

Dyni臋 umyj, pokr贸j na kawa艂ki. Wy艂贸偶 na blaszce i skrop oliw膮. Mi臋so op艂ucz i pos贸l. Wstaw dyni臋 i kurczaka do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez oko艂o 40 minut. 

SOS BESZAMELOWY:
Zr贸b lu藕n膮 zasma偶k臋 z mas艂a i m膮ki. Rozprowad藕 mlekiem i dopraw sol膮, pieprzem i ga艂k膮 muszkatu艂ow膮. 

Czosnek i cebulk臋 posiekaj. Poddu艣 na ma艣le. 
Koperek drobno pokr贸j.
Do blendera w艂贸偶 czosnek i cebul臋 oraz zimn膮 dyni臋 i pier艣 z kury. Zblenduj na g艂adk膮 mas臋. Dodaj przyprawy oraz koperek.
Rurki cannelloni nadziewaj farszem i uk艂adaj w naczyniu 偶aroodpornym. Na wierzchu u艂贸偶 pokrojon膮 mozzarell臋 i zalej sosem beszamelowym. Piecz w 200 stopniach przez ok. 30-35 minut. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Dyni臋 i kurczaka upiecz najlepiej wieczorem. Dzi臋ki temu nie trzeba b臋dzie czeka膰 a偶 wystygn膮 B臋d膮 mia艂y na to ca艂膮 noc.
  • Makaron nadziewa si臋 bardzo szybko, je艣li u偶yjesz do tego szprycy do krem贸w.














4 komentarze :

  1. Uwielbiam gdy rozpoczyna si臋 sezon dyniowy - tyle mo偶na z niej zrobi膰 :D Pyszna pasta :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. W dyni najlepsze jest to, 偶e nadaje si臋 zar贸wno do da艅 s艂odkich jak i s艂onych - wiele z ni膮 mo偶na poczarowa膰 ☺️

      Usu艅
  2. Wypr贸buj臋...oczarowa艂a艣 mnie t膮 propozycj膮;)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger